Čapljina i Metković grade nasip za obranu od poplava

Poplavljeni plastenici prema Čapljini
Cilj sastanka je bio pojašnjenje odgovarajućih nedoumica među žiteljima Gabela Polja kao i demantiranje učestalih dezinformacija na ovu temu.
Organizator sastanka je bio gradonačelnik Metkovića dr.Božo Petrov, a sastanku su nazočili i načelnik općine Čapljina dr.Smiljan Vidić, predstavnik Hrvatskih Voda-VGO Split Mirko Duhović. Okupljenim mještanima Gabela Polja i grada Metkovića se najprije obratio ispred Hrvatskih Voda ing.Tihomir Galić koji je nazočne upoznao sa tehničkim karakteristikama navedenog nasipa, kao i stupnja izgrađenosti istog.

Potom je Mirko Duhović nazočne upoznao s problemima koji su se pojavljivali tjekom izrade dokumentacije kao i radova na nasipu na području grada Metkovića . Istakao je dobru suradnju s općinom Čapljina uz potpuno razumjevanje problema s kojima se općina Čapljina susreće u realizaciji ovog projekta.
Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić je u svom izlaganju istakao da je ovo projekt o kojem se priča 40 godina ali do sada se sa riječi nije prelazilo na djelo.

Konačno su se u Hrvatskim Vodama , općini Čapljina i gradu Metkoviću našli ljudi koji imaju dovoljno znanja, energije i hrabrosti da se upuste u tako velik projekt. Nažalost, kako se radi o međudržavnom projektu, općina Čapljina je zbog učinkovitosti realizacije ovog projekta poduzela niz aktivnosti kako bi država BiH svoje ingerencije spustila na razinu Općine. Ta inicijativa je urodila plodom ali je nažalost potrošen značajan vremenski period, što je i glavni razlog kašnjenja izgradnje nasipa na BiH strani. Naglasio je da je s Hrvatskim Vodama -VGO Split potpisan ugovor o financiranju i projektni zadatak.

Ono što slijedi je raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta a ubrzo i iskolčavanja trase. Nakon toga okupljenima je ostavljena mogućnost postavljanja pitanja. Mirko Duhović i načelnik dr.Smiljan Vidić su odgovorili na sva postavljena pitanja i na taj način razjasnili niz nejasnoća koje su do tada postojale. Na kraju je predsjednik Mjesne zajednice Doljani izrazio nezadovoljstvo odnosom Hrvatskih Voda prema općini Čapljina te je postavio pitanje Duhoviću u svezi reguliranja odnosa između općine Čapljina, Hrvatskih Voda te grada Metkovića po pitanju vodovoda Doljani-Metković.

Odgovoreno je da je temeljni problem kao i u slučaju nasipa kroz Gabelu Polje potpisivanje međudržavnog ugovora a što nije ingerencija općine Čapljina kao ni Hrvatskih Voda i grada Metkovića.

Iskazana je nada da će se taj problem u oba ova slučaja vrlo brzo riješiti.

radioljubuski.ba