Brojni ulagači više neće bježati iz Čapljine zbog nesređenih papira

Trg kralja Tomislava u Čapljini
Ovo je i pilot-projekt za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić ne krije zadovoljstvo činjenicom da će Čapljina u uređenju katastra i nekretnina biti primjer cijeloj Bosni i Hercegovini. No, puno je važnije da više neće biti problema i nereda u katastarskim knjigama i gruntu, što je dosad stvaralo ogromne poteškoće ne samo građanima i vlasnicima objekata i parcela, nego i onima koji su željeli investirati na ovom području.

'' Stalno ističem da je ovo zaista jako vrijedan projekt za našu općinu jer će, prije svega, otkloniti sav dosadašnji kaos u gruntu i katastru. Dosta je objekata, a osobito stanova u Čapljini koji su zbog nesređenog stanja u katastru i gruntu godinama ni na nebu ni na zemlji. Dosta je primjera u kojima je jedno stanje u katastru a posve drugačije u gruntu te na kraju na terenu. Sve to utječe na ukupni razvoj naše općine '' - ističe dr. Vidić te posebno izdvaja podatak da je zbog nesređenog katastra i grunta dosta trpjelo i čapljinsko gospodarstvo.

Prostorni plan
'' Dosta je poduzetnika koji bi svoj novac željeli uložiti u ovom području. No, kada su vidjeli da je stanje na terenu drugačije, neki su odustali od posla i ulaganja. Sada će nestati i takvi problemi, pa će investitori imati dosta olakšan posao. Sve ove aktivnosti oko ažuriranja katastra i registracije nekretnina, ali i izrade prostornog plana općine Čapljina su nevidljive na terenu - ništa se ne kopa i gradi, a što građani najprije žele vidjeti. No ovo je zapravo puno vrjednije od, primjerice, izlaska nekog bagera i kopanja jer se preko ažuriranja katastra registracije nekretnina i izdradom prostornog stvaraju temelji za buduća ulaganja i kapitalne projekte. Onaj tko je spreman svoj novac uložiti u općinu Čapljinam naravno da želi imati sve uredne papire i prateću dokumentaciju po kojoj bi mogao nešto i graditi '' - upozprava načenik Vidić.

'' Projekt su podržali mnogi na čemu im zahvaljujem ''
Načelnik Vidić zahvalio je Svjetskoj banci, Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Federalnom ministarstvu pravosuđa te Županijskom ministarstvu pravosuđa. Nesređeno stanje u gruntu i katastru stvara probleme pri kupnji ili prodaji stanova i zemljišta. Zna se, npr. dogoditi do je jedna parcela uknjižena na više osoba ili da je uopće nema u gruntu.

Frano Matić|ČAportal