Bogatstvo biljne i životinjske raznolikosti prepušteno nemaru

... zaštitu prirode WWF je pokrenuo  peticiju za zaštitu Hutovog blata , a konačni rezultati će se objaviti povodom obilježavanje  Svjetskog  dana vlažnih staništa početkom veljače. Već sada je prikupljeno više od 11 tisuća potpisa.

O kojim problemima je točnije riječ upoznao nas je ravnatelj  Parka prirode Hutovog blata, Nikola Zovko.

„Što se tiče problema Hutovog blata ima ih puno, prije svega se odnose na financiranje ovog zaštićenog područja, gdje  evo već nekoliko godina praktično nemamo sredstava za naše temeljne djelatnosti, a to je prije svega zaštita ovog zaštićenog područja. Više puta smo isticali da je Hutovo blato kao zaštićeno područje potpuno nezaštićeno.

Ali evo u zadnje vrijeme ima nekih pomaka, vlada HNŽ-a nam je povećala sredstva za zaštitu. Vlada je i naš osnivač i tu je najveća njena obaveza, ali i zbog svih problema koje vlada ima,  tražimo i druge načine financiranja.   Drugi problem je  sukcesija i eutrofikacija dakle zarastanje, a to je posljedica nedostatka vode kojom je ovaj park obilovao. Problem su i suše, te dolazak vode  koja je niže kvalitete", kazao je ravnatelj parka.

Problemi sa opskrbom vode  Hutovog blata počeli prije 30 godina

Na području prirodnog parka evidentirano je 250 vrsta ptica, 44 vrste ribe, kao i 630 vrsta biljki. Voda predstavlja problem  još od 70-ih godina prošlog stoljeća kada je betonirano korito rijeke Trebišnjice dužine od 72 km.

Zovko ističe kako su tada praktički zabetonirani  svi ponori ovoj rijeci, a to je bila jedna od najvećih rijeka ponornica u Europi,  iz čijih su  ponora  išli izvori u Hutovo blato. Dodaje kako je u to vrijeme mnogo izvora presušilo, od toga vremena do dana Hutovo blato je jako zaraslo, te se mulje  izdiglo više od 50 cm.

„Dakle znanstveno je utvrđeno kako su nam ti zahvati u Popovom polju zbog   izgradnje hidroelektrane  Čapljine  uzeli 5m3/s vode.   To je ogromna količina koja se  danas energetski koristi, a park prirode od toga nema nikakve koristi, nije ništa uređeno da bi zaštićeno područje imalo neke koristi. Veliki problem je što nedostatak vode ugrožava brojne biljne i životinjske vrste, prije svega ptice", govori Zovko.

Unatoč problemima Hutovo blato radi na brojnim projektima  

Trenutno najveći suradnju Hutovo blato ostvaruje sa  Svjetskim  fondom za zaštitu prirode WWF. Zovko nam je kazao kako je navedeni fond fokusiran na probleme parka  prirode i kako im žele pomoći da motiviraju i pokrenu nadležne institucije da se Hutovo blato zaštiti i da se osiguraju sredstva za jedno održivo funkcioniranje . Također ističe kako  se zahvaljuju Svjetskoj banci koja sad radi prostorni plan upravljanja.

„Navedene aktivnosti se odvijaju preko Agencije za vodno područje  Jadranskog   mora. Upravo su u tijeku dva strateška dokumenta koji će nam puno značiti za zaštitu, unaprjeđenje, razvoj infrastrukture na ovom području. Također Federalno ministarstvo okoliša i turizma  nam financira svake godine jedan projekt koji je inače namijenjen za sva zaštićena područja u BiH. Ove godine smo dobili značajna sredstva , zadovoljni smo možemo odraditi ciljanje projekte i na neki način unaprijediti ovo područje", kazao je Zovko.

Slaba posjećenost Parka prirode

Van sezone, posjećenost parka je slaba. Ravnatelj je otkrio kako su posjete znatno opale poslije ljetnog požara. „ Posjete su opale za dvije trećine u odnosu na prethodne godine. Imamo i turističku agenciju koja je trenutno stala s radom. Ali ove godine ćemo se truditi , da poboljšamo trenutnu situaciju i opet vratimo posjećenost", za kraj je dodao ravnatelj parka prirode Hutovo blato.

Izvor: hum.ba