Antini pripravci od meda čak i na američkom tržištu

med
Ante nam priča kako je prvi susret s pčelarstvom imao još u djetinjstvu, kada su se tim poslom bavili njegov djed i otac. U Drugom svjetskom ratu njegova je obitelj iz Hrasnoga preselila u Čapljinu, gdje su kupili imanje i nastavili s pčelarstvom.


Vlastito iskustvo

- Kako se išlo trbuhom za kruhom tako su se radili neki drugi poslovi i pčelarstvo se zanemarilo. Brat je otišao na zanat, ja na fakultet i pčelarstvom se nismo bavili. Kasnije se dogodilo to da sam se u ratu koji nas je zadesio razbolio i dijagnosticiran mi je karcinom pluća. Nakon toga je uslijedio pokušaj operacije gdje mi je dio pluća odstranjen. Ono što se nije moglo odstraniti pokušalo se liječiti kemoterapijama i zračenjima, priča nam Krešić dodajući kako mu se tada javio jedan čovjek koji je radio sirupe za pluća za jednog doktora u Zagrebu.

Kada su se dogovorili, Krešić je otišao kod njega da mu on da sirup. Kaže kako je vidio sve što on radi ništa nije od njega skrivao, a s obzirom da je znao dosta o pčelarstvu, shvatio je da se sirup radi od meda i iglica bora.

- Kada sam došao kući, jako sam smršavio i nisam imao snage ni za što. Počeo sam koristiti taj sirup i već treći dan sam osjetio da se bolje osjećam. Tada mi je moj prijatelj Nikola Zelenović ponudio svoj med i ja sam počeo brati iglice bora i praviti sirup, priča nam dalje Krešić dodajući kako je to u početku radio samo za sebe, ali kada su se rezultati pokazali odličnima, tada je sirup dijelio nekim svojim prijateljima kod kojih su rezultati također bili dobri.

Kada se njegovo zdravstveno stanje popravilo, ponovno je nabavio pčele i opet počeo pčelariti. Kaže kako pokušava pčelarstvo dovesti na moderniju granu, pa je tako nabavio satelitske vage za praćenje paša. Također, ističe kako uvijek nastoji da bilje i trave koje bere budu s područja eko zona. Budući da je područje istočne Hercegovine i južne Dalmacije u svijetu poznato po ljekovitim travama, vjeruje da ovdje ima jako puno prostora da se napravi mnoštvo dobrih stvari.

Medicina i kozmetika

- Mi na ovom području imamo med od tilovine (vrsta drveta) koji je bogat jodom. Kada se taj med oplemeni s mladim orahom i iglicama bora, on postaje jako dobra kombinacija za poboljšanje rada žlijezda s unutarnjim lučenjem. Imam jako dobre rezultate po pitanju pomaganja ljudima, posebice onima koji su na kemoterapijama, kojima je potrebno poboljšanje krvne slike te čišćenje organizma, ističe Krešić te kaže kako ima nekoliko slučajeva gdje je tumor pluća potpuno nestao.
Više od osamdeset posto njegovog meda, u kombinaciji s raznim travama i biljem, koristi se za poboljšanje krvne slike, za jačanje rada štitne žlijezde, za pojedina oboljenja na želucu. Također, Krešić radi tinkturu za liječenje akni, a ono što on naglašava je to da od njih ne ostaju ožiljci.

Uskoro eko hrana iz Antinih pogona

Rad Ante Krešića je priznat i poznat diljem Europe i svijeta, kako kaže, često ima pošiljke za Srbiju, ali i za Ameriku i Chicago. Trenutačno se rade završni radovi na objektu u njegovom vlasništvu, a osim pčelarstva gdje ima hladnu i toplu komoru, u njemu će biti zastupljena i izrada krema za njegu kože, kao i proizvodnja i prodaja eko hrane, brašna i maslinovog ulja. Već je posijana heljda te starinski kukuruz popovac koji je nekada bio odličan za puru, a i njegova ljekovita svojstva su bogata.

Zorica Volarević