Čapljina i Ljubuški prelaskom na digitalni signal ostaju bez svih hrvatskih TV programa

digitalna tv, boje, raspoloženje, BIH, tv signal, digitalizacija
Bez kablovske televizije stanovnici Čapljine i Ljubuškog neće biti u mogućnosti '' hvatati '' TV signal hrvatskih programa.


Kabelska televizija - spas
I dok Čapljina ima mogućnost '' spasa '' , i to preko kabelske televizije koja je sigla u tu općinu, već dio stanovništva Ljubuškog ostat će u potpunoj medijskoj izolaciji. Naime, prelaskom na digitalni signal svi postojeći hrvatski TV programi bit će na jednom kanalu, a slučajno ili ne, isti kanal na području Ljubuškog ima i analogni signal FTV - a. Kako objašnjava naš sugovornik koji se bavi mjerenjima dostupnosti signala, a koji je želio ostati neimenovan, svi oni koji signal hrvatskih televizija dobivaju s odašiljača u Vrgorcu neće moći primati digitalni signal hrvatskih televizija jer analogni signal Federalne TV laički rečeno guši digitalni signal i jednostavno ga nije moguće primati. Posljednjih dana izvršio sam niz mjerenja na području Ljubuškog i rezultati nisu dobri. Signala nema. Kad je riječ o Čapljini koja, prema riječima našeg sugovornika, sada signal prima s gotovo ilegalnog prijamnika postavljenog u gradu, prelaskom na digitalni signal taj će odašiljač biti izvan funkcije. Rješenje Čapljincima je kabelska televizija, dok je za područje Ljubuškog jedino rješenje promjena frekvencije Federalne TV. No, neki drugi stručnjaci ne slažu se s iznesenim stavom. Kako kaže Branko Čolak s HRT - a, najvjerovatnije je problem u tome što odašiljač u Vrgorcu trenutno ne emitira digitalni signal, pa možda zbog toga dolazi do preklapanja s analognim signalom FTV - a ( odašiljač iz Vrgorca povremeno emitira digitalni signal ).

Gušenje signala
Teoretski je moguće gušenje digitalnog signala ako je kanal isti. Hoće li stanovnici Ljubuškog ostat bez hrvatskih  televizija, ostaje vidjeti kada dođe do potpunog prelaska na digitalni signal. Oni koji signal hrvatskih televizija primaju s odašiljača na Biokovu ne trebaju strahovati jer im ništa ne ometa prijam signala, tako da će Široki Brijeg, Grude, Posušje, kao i dio Ljubuškog uskoro imati izrazito kvalitetnu Tv sliku. Strahovati ne trebaju ni korisnici kabelske televizije Monet jer će i dalje imati hrvatske televizije.

Na Biokovu se analogni signal gasi 17. kolovoza ove godine

Već pri samim najavama potpunog prelaska na digitalni signal, hercegovački poduzetnici počeli su nabavljati digitalne prijamnike. U Širokom Brijegu, kako doznajemo od jednog trgovca, digitalni prijamnici se jako dobro prodaju. Cijene se kreću od 69 KM pa naviše, ovisno o kvaliteti, ponuđenim mogućnostima i imenu proizvođača. Digitalne prijamnike trebaju nabaviti ono čiji TV prijamnik već u sebi nema ugrađenu mogućnost prijama digitalnog signala ( većina novih televizora ima tu mogućnost ). Inače, analogni signal na Biokovu gasi se 17. kolovoza ove godine, i otad se emitira samo digitalni.

Tomislav Kvesić/Čaportal