Branitelji u ZHŽ-u još uvijek čekaju svoje naknade

HVO postrojavanje

Ovo je za Dnevni list potvrdio Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata ZHŽ-a, kazavši kako njih još uvijek nitko nije kontaktirao niti razgovarao o ovoj problematici.

- Ovdje je izuzetno važno naglasiti kako su zaključci Doma naroda zajednički i HVO-a i Armije RBiH, odnosno klubova sva tri konstitutivna naroda, što im daje posebnu težinu, istaknuo je Begić.

Ustavni sud

Upravo zbog toga kategorički napominje da bi se oni bespogovorno morali provesti i to u zadanim rokovima. Uz to, jasan je u ocjeni kako je za provedbu ovih zaključaka jedino nadležna federalna Vlada i resorno ministarstvo unutar nje.
- Oni se moraju očitovati o zaključcima Doma naroda, a prema informacijama kojima ja raspolažem, to još uvijek nisu učinili. Iskreno se nadam kako će se to ovih dana dogoditi, što bi značilo da bi se zaključci počeli provoditi u djelo, naglasio je Begić. Uz isplatu osobnih invalidnina u općinama u ZHŽ-u, kao najvažniji zaključak sa sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH on označava onaj u kojem stoji da se mora izvršiti usuglašavanje svih zakona koji reguliraju braniteljsku oblast s presudama Ustavnog suda FBiH i bez odgađanja otkloniti sve posljedice koje su nastupile do presuda tog suda. Begić kaže da se u svim demokratskim zemljama presude Ustavnog suda provode, a ne komentiraju, pa bi se napokon s tom praksom trebalo početi u institucijama naše zemlje.

Osobne invalidnine

Posjetimo, početkom lipnja na trećem nastavku sjednice Doma naroda posvećene braniteljskoj populaciji usvojeni su zaključci, među kojima je za Hercegovinu zasigurno najzanimljiviji onaj koji se odnosi na navedenu isplatu invalidnina.

- U roku od 15 dana, u dogovoru s Vladom ZHŽ-a, potrebno je ukloniti prepreke reviziji, izvršiti povrat pečata u skupine za vojnu evidenciju i uspostaviti isplatu osobnih invalidnina koje su već nekoliko mjeseci blokirane u općinama Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude, jedan je od zaključaka.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez predložilo je, a Vlada FBiH usvojila, da se u ovim općinama obustavi isplata osobnih invalidnina sve dok se ne omogući nastavak revizije jer, prema njima, jedino se u ovoj županiji vrši opstrukcija. Na taj način brojni branitelji već mjesecima ne primaju svoje naknade, a do kada će takva situacija ostati, teško je prognozirati.