FOTO/VIDEO  Božji dar Hrvatskom narodu: Izvorna Hercegovačka oaza

Blidinje, vremenska prognoza, Blidinje, park prirode, Čvrsnica, planine
Ugođaj ekološke oaze privlači turiste i izletnike tijekom sva četiri godišnja doba, jer skijanje, sanjkanje ili grudanje na padinama Čvrsnice jednako je atraktivno kao i proljetno ili ljetno uživanje u čarima Blidinjskog jezera.

Blidinje je zov oaze ljepote i zdravlja... I zbilja se ne zna je li taj zov jači u proljeće i ljeto, kad je ovaj prostor jedan veliki buket krajobraza i kada sve miriše. . sve odmara oči i dušu... ILI u zimu kada je cijela planina obučena u neopisivo ugodnu bjelinu - kada je teško doći, a još teže otrgnuti se od ugođaja zimske idile i povratiti se u prozaičnost svakodnevnice...

Na Blidinju je oduvijek bilo života za mnogovrsni biljni i životinjski svijet. Čak ni zadnja dva ledena doba koja su prošla ovim prostorima nisu uspjela zaustaviti život. Tako su i tu elementarnu nepogodu preživjele neke biljke i životinje; medu biljkama su to više vrsta encijana, a medu životinjama bar dvije vrste tritona.

Svakako treba istaknuti ;

Stjepana fra Petra Krasića, poznatog i voljenog diljem Hercegovine, ali i Hrvatske, kao graditelj crkve i franjevačkog doma u Masnoj Luci kod Blidinja, mitskih mjesta u kojima su po legendi obitavali hajduci i djevice, poput Mijata Tomića i Dive Grabovčeve.


Pripremio; Ivan Remeta Johnny

glasbrotnja.net