Bože čuvaj Hercegovinu od - Hrvata!

...će građanima stići u vidu sve skupljeg života. Čovjek-građanin-birač je u potpunosti isključen iz javnog i društvenog života u svim bitnim pitanjima naroda i države, županije i općine.

Takvo ponašanje vlasti (ne bitno, prethodne ili sadašnje) dosegnulo je moralno i političko dno i u potpunoj je suprotnosti sa temeljnim ljudskim pravima. Zbog takve razine stanja udruga Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici Široki Brijeg poziva na opću uzbunu i opću opasnost koja se nadvila nad Hercegovinom.

Ova sadašnja opasnost sa kojom se budimo i liježemo svakog dana je znatno gora od one koju su doživljavali naši preci u najgorem razdoblju komunizma. Tada su se pojedini barem negdje mogli skloniti i zaštiti i barem privremeno a sada zaklon i ne postoji u kojem bi mogli naći pribježište. Zapravo, često se govori o tome kako mladi bježe iz zemlje, pa ipak većina ne mora gledati vijesti da bi došla do takve spoznaje. Svako malo vidimo kako netko od uspješnih studenata odlazi iz zemlje, ali i iz gradova u kojima djelujemo. A zašto odlaze?

Mladi sve više osjećaju nemoć i smatraju da im diploma ništa ne pomaže, a sve zbog činjenice da vlastodršci ništa ne čine kako bi ih zaposlili i zadržali u Hercegovini, koja sve više postaje mala regija za veliki odljev mozgova.

Žalosno je da se općinskim proračunom više stimuliraju „mrtvi" nego naobrazba i industrijske zone koje bi donijele nova radna mjesta, jer bez toga Hercegovina ostaje bez svoje mladosti.

Ovakav politički sustav, bezobzira na političare iz drugih nacija, vodi Hercegovačko gospodarstvo u raspad, a ljude na burzu rada.

Članove udruge Korektiv, neopterećene ideologijama iz prošlosti zanima prosperitet, a ne politika.Političke stranke i pojedini neovisni kandidati koji se ovih dana hvataju za mlade ljude računajući na prestojeći četverogodišnji mandat u Saboru Republike Hrvatske nisu u svojim programima i politikama ponudili borbu za otvaranje novih radnih mjesta za mlade. Mladi u Hercegovini su velika glasačka baza i njih pusta retorika više ne zadovoljava.

Školovano osoblje i vrhunski stručnjaci preduvjet su razvoja i neizostavni kapital svakog poduzeća, a kroz širi aspekt i razvoja svakoga gospodarstva, naročito danas kad je veći dio svijeta u recesiji. Štoviše, unatoč recesiji, ne samo kompanijama nego politici trebaju talenti i kvalitetan kadar, čak i više nego inače. Na taj način spriječit će se odljev mozgova (brain drain), jedna od najizraženijih posljedica nezaposlenosti i neadekvatnog pristupa potencijalnom talentu i stručnjaku.

Odljev mozgova specifičan je oblik migracije stanovništva, naročito visokoobrazovanih stručnjaka, znanstvenika i intelektualaca koji odlaze u razvijene zemlje koje im pružaju obilje mogućnosti. Izbori, kroz koje se uglavnom natječu osobe koje zbog svoje taštine eliminiraju Hercegovačku mladost, će proći i neće donijeti perspektivu ovome kraju.

Udruga Korektiv perspektivu želi pronaći u Hercegovini, ovaj sustav ne samo da nam je oduzeo blagostanje, on nam je oduzeo i nadu da će ikada biti bolje. Poruka našeg članstva je da postavite stručnjake na svoje liste a ne one pojedince zbog kojih moramo zamoliti Boga da Hercegovinu sačuva od Hrvata, koji su to samo deklarativno, od izbora do izbora, stoji u priopćenju Udruge Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici koje potpisuje predsjednik Dalibor Ravić.