Bevanda: Bez odbora nema prijema 80 policajaca

Slađan Bevanda, MUP HNŽ

... čega je ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda pozvao bošnjačke političke stranke da prestanu s opstrukcijama, piše Večernji list BiH.

Ovo je pitanje od suštinske, životne važnosti za funkcioniranje rada policije, a bošnjačke stranke ovo pitanje, zajedno s Javno-žalbenim uredom, povezuju s imenovanjem ravnatelja policije, odnosno pokušavaju dobiti ovu dužnost zbog čega se cijeli MUP, ali i županija na izvjestan način drže ucijenjenima.

Duga izobrazba

"Mi smo u situaciji da je 29. veljače raspisan natječaj za prijam novih 75 kadeta policajaca i 5 mladih inspektora. Taj je natječaj trajao 30 dana. Nažalost, mi nećemo moći primiti nove policajce, policijske službenike ako se u skorom roku ne uspostavi Policijski odbor", upozorio je ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda. Po njegovim riječima, natječaj za prijam novih policijskih kadeta mogao bi propasti ne bude li skorog dogovora. Inače, u HNŽ-u nedostaje 151 policijski službenik. 
"Novi policajci su nam potrebni jer je s 31. prosinca 2015. nedostajao 151 policijski službenik u odnosu na broj koji je propisan. Do kraja godine nedostajat će nam 180 policijskih službenika budući da određeni broj ljudi treba ići u mirovinu. Ti se policajci, službenici moraju školovati i treba proći dosta vremena da uđu u punom obujmu u službu. Za izobrazbu im treba najmanje godinu dana. Ako želimo stabilnu i sigurnu situaciju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i gradu Mostaru, potrebno je, što je prije moguće, uspostaviti policijski odbor", naveo je Bevanda te je odbio navode kako je ravnatelj policije Ilija Lasić nezakonito izabran.

Ne mogu ni u mirovinu

Objasnio je kako je u više navrata pokušao kandidirati točku dnevnog reda - izbor Policijskog odbora, no da su taj prijedlog bošnjački ministri jednoglasno odbijali. 
"Nismo imali dovoljan broj glasova da se taj prijedlog stavi na sjednicu Vlade. Policijski odbor koji je utemeljen na zakonu je prevažno tijelo koje sva pitanja vezana uz rad policije rješava u drugom stupnju. Nijedan prijam policijskog službenika, nijedan odlazak u mirovinu... promaknuće ne može se dogoditi bez tog policijskog odbora", objasnio je ministar.

Uz to, godinu i četiri mjeseca ne funkcionira ni Javno-žalbeni ured pri MUP-u, bez kojeg se ni jedna interna istraga ne može provesti. 
"Nažalost, imamo više od 
180 predmeta koji su otišli u zastaru, jer to policijsko tijelo ne funkcionira, a imali smo djela za koja se morala izreći mjera prestanka radnog odnosa za određene policajce", objasnio je Bevanda.