Ankica i Ivica Markota već 11 godina ljeta provode podno Čvrsnice

Blidinje, Čvrsnica, život, planina, radišići, Hercegovina
Brige s novcima i traženje načina kao podmiriti životne troškove mnogima je postala glavna preokupacija a nekima i jedina. Vojska nezaposlenih u BiH u potrazi je za poslom koji se često čini uzaludnim.

Njihova je, kažu, sreća da su imali kuću sa zemljištem i izvorom u blizini gdje su boravili od proljeća do hladnijih dana. Imali su nekoliko krava i obrađivali zemlju sadeći povrće: krumpir, mrkvu, ciklu, kupus... S vremenom su počeli unajmljivati ovce iz Donje Hercegovine koje bi čuvali, napasali i muzli. Njihov broj znao se popeti i na tisuću a trebalo ih je musti dva puta na dan. Nimalo lak posao i veliki izazov kojem su oboje objeručke prionuli: Ivica koji se rodio na Barama podno Čvrsnice i Ankica koja nikada nije u životu pomuzla ni ovcu ni kravu. U početku joj je u tome pomagala svekrva a kasnije je sve bilo lakše.

Glavni njihov proizvod je domaći sir iz mijeha koji je lako pronalazio svoje kupce - «Sam sebe prodaje» kaže gospođa Ankica. U krugu od nekoliko kilometara nisu imali susjeda, živjeli su bez struje a najteže im je bilo što nije bilo signala za mobitel kako bi se čuli s djecom. Dok su roditelji pola godine boravili u planini, djeca su ostajala u gradu, veći pazeći na mlađe i pohađali školu. Danas je od njih sedmero troje završilo fakultet a troje ih još studira.

Ankica i Ivica trenutačno su u obiteljskoj kući u gradu gdje čekaju toplije dane kada će se ponovo uputiti u planinu. Tako će dok ih zdravlje bude služilo, čime se mogu podičiti i zahvaljuju bogu na tome i na božjoj providnosti koja im je pomogla da se ustraju i izvedu svoju djecu na pravi put.

Radioposusje.ba