65. obljetnica pogubljenja hercegovačkih franjevaca

Hercegovačka franjevačka provincija je u Drugom svjetskom ratu ostala bez 66 svojih članova ili bez jedne trećine.
 
"Toga dana komunisti su u širokobriješkom samostanu uhitili, ubili metkom u zatiljak te spalili u ratnom skloništu 12 franjevaca. 
Sutradan su uhitili drugu skupinu od 9 franjevaca i odveli ih nekamo prema Splitu", stoji u priopćenju iz Hercegovačke franjevačke provincije.
 
Jedan od njih, fra Melhior Prlić, nađen je u masovnoj grobnici u Zagvozdu i pokopan u širokobriješku samostansku crkvu, gdje sada počivaju 22 franjevaca.
 
Hercegovačka franjevačka provincija, preko vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", nastoji da barem neki od pobijenih franjevaca, sukladno prikupljenim dokazima, postanu blaženi i sveti.

Obilježavanje obljetnice pobijenih franjevaca, ali i mnoštva vjernika pobijenih u Drugom svjetskom ratu, poraću, Domovinskom i drugim ratovima, počinje procesijom prema stratištu u ratnom skloništu u 16 sati, navodi se u priopćenju.
 
Nakon toga, procesija će se uputiti prema samostanskoj crkvi te će moliti nad grobovima pobijenih franjevaca za njih, kao i za sve one koji leže u drugim poznatim i nepoznatim grobovima.
 
(Fena)