Žene u Čapljini odabrale graditi i razvijati vlastite biznise

Ilustracije
hercegovina.info

"Posao koji radim prvenstveno radim iz ljubavi, a tek onda kako bih zaradila novac i osigurala svoju i egzistenciju svoje djece", započinje svoju priču Marija Limov Matić, frizerka iz Čapljine, koja je dobila podršku od USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grada Čapljina za pokretanje vlastitog biznisa.

Marija je samohrana majka dvojice dječaka, a kaže da nije bilo podrške USAID/PPMG i Grada Čapljina da se ne bi usudila upustiti u ovakav poslovni poduhvat, posebno u današnje vrijeme i okolnosti kakve vladaju. Njen frizerski salon nalazi se u Ulici Mate Bubana u Čapljini, a nosi jednak naziv kao i vlasnica salona, Marija.

U frizerskom salonu "Marija" možete dobiti usluge kolarizacije i to sve vrste, od pramenova, farbanja ili balajaža. Također, Marija nudi usluge feniranja, muškog i ženskog šišanja, postavljanja ekstenzija ili pranja kose. Iako frizerski salon nudi usluge i ženama i muškarcima, žene su češće klijentice posebno jer je Marija vema stručna u pružanju usluga kolorizacije.

Susjedstvo je odlično reagiralo na otvaranje frizerskog salona, ali zapravo klijenti dolaze sa područja cijele Čapljine, pa čak i Čitluka i Mostara, a jedna klijentica iz Dubrovnika redovno dolazi kod Marije na friziranje.

"Žene, a posebno koje imaju neko stručno ili zanatsko znanje trebaju pokušati napraviti vlastitu priču. Samouvjerenost je pola posla do uspješnog poslovanja, a ako pri tome još volite to što radite i imate razlog zbog kojeg živite, kao što su meni moji sinovi, onda nijedna prepreka nije nesavladiva", zaključuje svoju priču Marija koja govori da bi voljela ostati u Čapljini i proširiti svoje poslovanje kako bi omogućila zaposlenje i za druge osobe.

Da Čapljina ima vrlo poduzetne i posvećene žene pokazuje i Maja Pažin, koja je također kroz podršku USAID/PPMG i Grada Čapljina pokrenula vlastiti biznis. Maja je pokrenula salon za njegu kućnih ljubimaca "Lady", a interes i potreba za ovakvom uslugom u Čapljini je evidentna, jer prema Majinim riječima prije službenog otvorenja već je imala listu čekanja od 100 pasa. Nedavno je završila dodatnu edukaciju za grooming pasa, odnosno dotjerivanje pasa za izložbe. Maja je vrlo predana razvoju svog biznisa, pa u budućnosti želi pokrenuti hostel za pse, kako bi vlasnici kućnih ljubimaca imali sigurno mjesto u kojem mogu boraviti njihovi ljubimci dok su oni na odmorima ili u drugim obavezama. Pored toga želja joj je da pokrene i uzgajivačnicu pasa.

Ilustracije

Maja je i sama vlasnica dva psa, a kaže da je ljubav prema životinjama prisutna cijeli njen život. "Ovo je prvi put da ću raditi u životu ono što sam oduvijek htjela. Ranije nisam mogla jer nisam imala dovoljno sredstava da samostalno započnem ovakav biznis. Sigurna sam da ću svaki dan ići s osmijehom na posao."

Suzana je još jedna mlada i vrijedna žena iz Čapljine koja je odlučila pokrenuti vlastiti biznis. Ona je otvorila salon za masažu, a diplomirana je fizioterapeuktinja i svršenica nekoliko dodatnih edukacija za šrot terapeuta i rukovanje sa bebama. Suzana je ranije radila u drugim salonima, a danas kada ima vlastiti kaže da je drastična razlika. "Raditi se mora u oba slučaja, ali kada radiš za sebe puno je opuštenije jer nisi pod pritiskom da moraš sustići zadatu normu. U tom slučaju posao se obavlja lakše, a samim tim i kvalitetnije", ističe Suzana i kaže da bi, iako ima više posla kao samostalna poduzetnica, sada uvijek izabrala taj put. 

U njenom salonu klijenti mogu dobiti klasičnu masažu, limfne drenaže, sve vrste parcijalnih masaža, kao i aroma terapije i sportske masaže. Posebnu pažnju posvećuje šrot terapiji, a trenutno pet djevojčica svakodnevno dolaze kod Suzane na terapiju kako bi im pomogla u ispravljanju kralježnice.