U samo jednom danu s područja općine Kakanj protjerano 10 tisuća Hrvata

kakanj, progon
Stradanja i progon

U samo jednom danu 13. lipnja 1993. godine iz Kaknja je protjerano 10 tisuća Hrvata. Ubijena su 22 hrvatska civila, 102 pripadnika Brigade HVO-a "Kotromanić" živote su položila na oltar Domovine, pokušavajući najprije od daleko brojnije tzv. Armije BiH ojačane dobrovoljcima iz islamskih zemalja obraniti svoje obitelji i domove, a potom sudjelujući u obrani drugih krajeva BiH. 22 sela općine Kakanj do temelja su porušena, a do kraja rata s područja općine Kakanj kojoj pripada i Kraljeva Sutjeska u kojoj je smješten jedan od tri najstarija franjevačka samostana u BiH, protjerano je ukupno 11 tisuća Hrvata katolika. Među ubijenim koji su stradali na kućnom pragu su i Jure, Stjepan, Ljubomir i Dragan Jurić, suprug i sinovi Anice Jurić iz sela Grmače koja je simbol stradanja Hrvata Kaknja. Na ovaj kao i brojne druge zločine nad kakanjskim Hrvatima podsjetio je Mijo Vukančić, jedan od zapovjednika Brigade HVO-a "Kotromanić", obraćajući se okupljenima na polaganju vijenaca pred spomen-obilježjem poginulim pripadnicima Brigade "Kotromanić". Vukančić je naglasio i kako su Hrvati Kaknja izgubili vjeru u pravosuđe koje do danas nije procesuiralo niti jedan zločin nad Hrvatima ovog kraja.
"Svjestan sam potrebe pomirenja i suživota, ali o njemu je teško govoriti dok bošnjački političari HVO nazivaju zločinačkom vojskom, a Herceg Bosni daju predznak tkz. udruženog zločinačkog podhvata. Svi u BiH moraju prihvatiti činjenicu da su postrojbe HVO-a prve stale u obranu BiH te da su sastavni dio današnjih Oružanih snaga BiH. Na svima nama, uključujći i hrvatske političke predstavnike i članove Udruga je da se izborimo za istinu i o stradanju Hrvata u Domovinskom ratu", poručio je Vukančić.

Stradanja i progon

Uz obitelji stradalih, predstavnike lokalnih te čelnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO-a HB kao i Zeničko-dobojske i Zapadnohercegovačke županije, uspomeni na hrvatske žrtve Kaknja poklonilo se i brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH. Počast žrtvama i ove godine odao je i Ivan del Vechio, veleposlanik Hrvatske u BiH.

Prije polaganja vijenaca i opijela na groblju u Kraljevoj Sutjesci, misu zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje i civile u sutješkoj samostanskoj crkvi služio je fra Željko Brkić, gvardijan franjevačkog samostana. U svojoj propovjedi on je podsjetio kako su Hrvati Kaknja protjerani i stradali, ne svojom voljom već zato jer su voljeli svoj rodni kraj, svoje obitelji, katoličku vjeru i hrvatski narod koji stoljećima živi u ovom kraju.

"U ime svih vrijednosti za koje su umrli brojni naši branitelji i nevine civilne žrtve ostanimo u ovom prelijepom kraju, ne dopustimo da ostane prazan i pust. Ne zaboravimo one koji su umrli iz ljubavi prema ovom kraju", vapaj je sutješkog gvardijana za istinskim povratkom života u ovaj kraj, posebice Kraljevu Sutjesku.

Vecernji.ba