TKO JE GRINCH Hoće li nas biti za Božić u Mostaru ili kako će se zvati sajam u Šetalištu?

Advent u Mostaru, Mario Kordić, Velibor Milivojević, vijesti

14.300 nezaposlenih Mostaraca čeka priliku da zaradi kruh, mostarske majke još uvijek nemaju nikakva davanja od svoga grada, a mladi bračni parovi nemaju nikakvu pomoć da se skuće.

Mostar, koji bi trebao biti motor pokretač u okruženju, zapravo u odnosu na okolne gradove i općine do sada svojim stanovnicima daje manje. I dok se glavnina Mostaraca brine hoće li imati što staviti na blagdansku trpezu za nepuna dva mjeseca, u gradsku 'butigu' se vratila politika, koja se raspravlja oko toga hoće li se Advent u Mostaru zvati Advent ili Advent/Zimski grad. Kordić je prozvan Grinchom, jer mu je namjera da se Advent u Mostaru zove Advent u Mostaru. 

“Mislim da smo na istome, stvarno ne vidim u čemu je problem. Ako sam na dobrom tragu, Advent seže negdje tamo od 1300-te godine, priča oko Adventa, božićnog sajma, vremena mira, tolerancije i svega. Sam naziv, odnosno zašto uz Advent pisati i Zimski grad. Da vam budem iskren, neću obrazlagati priču o Adventu, mislim da su drugi puno upućeniji na tu temu. Podijelit ću s vama ideju moju, koja je prouzročila da u nazivu bude samo Advent, bez intencije da bilo što od ovog što ste naveli promijenim, čak štoviše, da dodamo jednu drugu vrijednost, odnosno da počnemo stvari nazivati imenima kako se zovu”, kazao je Kordić na sjednici GV Mostara koja je u tijeku. Ističe da je razgovarao s kolegama i drugih vjerskih zajednica. 

“Razgovarali smo na način što bi Adventu dodavali još neki dodatni naziv, kako bi nekome možda udovoljili i napravili miks nečega da budu svi zadovoljni, a na kraju i povijest needavna, i povijest bivše države nas je naučila gdje god smo probali praviti neke surogate, i podilaziti da to nije dobro završilo, a da nam je dobro išlo kad smo nazivali stvari pravim imenom. Ideja moja je u cijeloj priči, s obzirom da, srećom, u ovom gradu žive različiti narodi s različitim kulturnim naslijeđem, da svatko ispoštuje drugoga. Nećemo mjesec Ramazana zvati Ljetni grad, već onako kako se zove, i kako ga kao praznik poštujem, kao i svaki drugi blagdan posebno. Molio bih da ne dodajemo, i ne uvlačimo priču kojoj nije mjesto. Očekujem da na tom sajmu, koji će biti organiziran u Mostaru, zajedno sa svima vama pošaljemo poruku mira, tolerancije, jednih prema drugima”, ispričao je gradonačelnik

Misli da je dobar put zvati stvari svojim imenom, te je kazao da u tom kontekstu očekujem podršku kolega. “Što se tiče razdoblja trajanja, katolici će zamjeriti da sam njima ukrao dva tjedna, pravoslavci da sam njiima ukrao Božić. Ne radi se o tome. Hajmo pokušati odvojiti vjeru od jednog događaja, koji se organizira svugdje u zapadnom svijetu, kojeg smo i mi dio”, zaključio je on. 

Kolega i u struci i u Vijeću Velibor Milivojević nije se baš složio. 

“Gradnačelniče, nažalost ja vam neću moći pomoći u ovome što tražite i što ste zamolili nas vijećnike. Saslušao sam i Vas I gospođu Natašu mišljenja sam da ne trebamo jedni drugima uzimati, i da trebamo stvari nazivati pravim imenom, ali isto tako kao što je katolički Božić 25. prosinca, isto tako imamo poslije toga i Novu godinu, međunarodni praznik koji svi slavimo. S tom idejom, poštovati i Advent. Kad svi zajedno proslavimo katolički božić, a ja ću biti prvi ovdje, da onda zajedno proslavimo i međunarodnu Novu godinu i pravoslavni Božić i sve praznike kako budu dolazili. S tim u vezi moja je inicijativa da se Advent 2021. nazove kao i ranije Advent Zimski grad i da trajanje Adventa bude produženo za sedam dana i traje do 9. siječnja 2021.”, kazao je Milivojević. Predsjednik GV Mostara Salem Marić je kazao da pristup koji je gradonačelnik predložio nije loš i da svi trebamo mogućnost upražnjavanja svojih vjerskih datuma. 

Kordić se nadovezao da želi da Advent bude magnet, po uzoru na zagrebački, i da postane turistička atrakcija, a da pitanje do kada će trajati, što se njega tiče neka ostane do Uskrsa. 

S pitanja hoće li biti Božića u Mostaru, hoće li nas biti za Božić u Mostaru i koliko gradska politika otišla je na pitanje kako će se zvati sajam u Šetalištu. Za napomenuti je da veliki broj gradskih vijećnika stiže iz domova zdravlja, elektroprivreda i telekoma, tako da su temeljna životna pitanja svakog Mostarca zapravo od njih daleko. Nadalje, nužno je reći da se nijedan gradski vijećnik nije odrekao paušala u iznosu od 600 maraka u korist neke nezaposlene višečlane obitelji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.