MORE SVIMA, ILI SAMO BOGATIMA SD piše da je ekstra jer nema 'kavadara' iz BiH

Makarska
hercegovina.info

Više puta su neki mediji iz Dalmacije omalovažili turiste iz BiH, a jedan u nizu takvih tekstova objavila je prije koji dan i Slobodna Dalmacija, koja kaže da je makarskim ugostiteljima bolje bez 'paradajz turista' iz BiH.

Začuđuje da je medij poput Slobodne Dalmacije bez službena izvora i izjave omalovažava jednodnevne izletnike iz BiH, te ih naziva zauzimačima plaža i paradajz turistima.

Pročitajte što su objavili:

„Plaže su poprilično dobro popunjene, u samom Gradcu ovih dana traži se mjesto više. Istina, gostiju je manje nego prošle godine, nema one tradicionalne masovnosti i vreve kao u mravinjaku. Za razliku od lani, vlasnici apartmana ne moraju stavljati ležaljke i ručnike da bi zauzeli mjesto za svoje goste prije nego što dođu jednodnevni kupači iz BiH. Trenutačno mjesta ima za sve pa su plaže baš idealno mjesto za odmor. „Nažalost, ova korona je donijela i nešto dobro na Makarsku rivijeru. Nema "paradajz turista", prokomentirali su iznajmljivači soba i apartmana iz Gradca, mjesta gdje je dosadašnjih godina bio najveći "pritisak" vikend-gostiju iz susjedstva. Razumljivo, nitko od njih to ne želi javno reći, ali "off the record" nam pričaju da takvi gosti koje dovoze autobusi na jednodnevne izlete iz čitave Bosne i Hercegovine samo zauzimaju mjesta na plažama, ne troše ništa i iza sebe ostavljaju smeće koje netko mora pokupiti. Nemojte misliti da mi imamo nešto protiv gostiju iz BiH, dapače, svi su dobro došli, ali treba razgraničiti vikendaše i ljude iz BiH na odmoru koji ljetuju sa svojim obiteljima“, ističe navodni sugovornik Slobodne Dalmacije.

Dalje uzimaju sebi za slobodno da kažu koji su gosti na plaže dobrodošli, a koji ne, pa tako kažu da su dobrodošli oni kojima je uključeno spavanje, a oni koji bi bili samo po danu ne:

„Ovim drugima i sada je dopušten dolazak. Moraju imati rezervaciju smještaja, koji uključuje boravak duži od jednoga dana s uključenim spavanjem i negativan PCR test. Takvi su gosti dobrodošli, to više što većina njih ima vlastite kuće i stanove na potezu od Gradca do Drvenika“.

Ovom prigodom treba podsjetiti i na skandalozni tekst Ive Ćurkovića, urednika lista Makarsko primorje, koji je svojedobno objavio tekst naslova „Gosti koji su višak“, u kojem je kazao da je bolji jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete.

Ćuković, a evo sada i Slobodna Dalmacija, onima plićeg džepa dopustili bi dakle samo brčkanje u lavoru, dok bi na more puštali samo bogate. Pa makar tako i mislili, nije to nimalo kulturno napisati i javno objaviti.

Ovdje treba podsjetiti i na pisanje makarske spisateljice Dade Batinić, koja je također pisala o specifičnostima iz brojnih zemalja, te se osvrnula posebno i na Hercegovce, nakon čega su brojni bili ljuti na nju.

„Hercegovac ne rezervira ništa jer je još za vrime rata kupijo stan u Makarskoj. Kako nije od vele odanja, gleda kako bi dotra prva dva kola od mercedesa u plićak. Kad izađe iz auta sidne u najbliži kafić i pije tri deca dok žena iskrcava sve iz gepeka. Ona ita peraje, maske, dicu, suncobrane, rukavice... Polak toga dica odma meću na sebe. Kad su dica u moru, mater in sidi pod suncobranon i motri na njih ka bejvoć iako ne zna plivat. Dica deranjen nadjačavaju jet-ski egzibicije i cila plaža gleda šta ta dicu mogu. A mogu slijedeće: začepit nos rukon i stisnit usta da poplave, pa taknit glavon more. Tako nekih stotinjak puta, ali s istin žaron i povicima. Jedini način da se njih riješiš je da zovneš 'pauka'“, napisala je svojedobno Batinić. Kako je poprilično namlatila i po drugim gostima, pa i svojim Makaranima, brzo joj je u Hercegovini oprošteno, no tekst Makarskog primorja, a evo sad i Slobodne Dalmacije, teško će izlapiti.

More svima, ne samo bogatima.