PISMO RODITELJA "Vraćaju model iz rujna koji se pokazao neuspješnim, neki neće postupiti po naputku ravnatelja"

Škola
hercegovina.info

Učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji od sutra će nastavu pohađati po modelu 15+, upravo onako kako je to bilo i u rujnu na početku školske godine. Odluka je to koja je izazvala ljutnju kod roditelja, ali i učitelja i nastavnika u ovoj županiji. Stoga su se neki roditelji odlučili kako će se oglušiti na ovu odluku te će svoju djecu dovesti u školu sutra u 8 sati bez obzira na sve. Prozivaju i ministra Hadžovića.

Pismo roditelja prenosimo u cijelosti.

"Obrazovanje u Hercegovačko neretvanskoj županiji nastavlja biti bojno polje na kojem je, čini se, sve više topnika. Nakon što je javnost apsolvirala činjenicu kako djeca i mladi uistinu obolijevaju od covida 19, ali da manifestacija bolesti spada u kategoriju blage, te nakon što je svima apsolutno jasno da školske zgrade ni u kom slučaju nisu izvor zaraze jer se upravo u školama najrevnosnije provode epidemiološke mjere, čini se kako stožeri, uprave i ine institucije ponovno strogoću treniraju ne na školama, nego na djeci", ističe se.


"Čini se kako su ti novi topnici s početka teksta postali ravnatelji škola. Naime, nakon što je županijski ministar prosvjete kulture i sporta Rašid Hadžović pilatovski oprao ruke od bilo kakve odgovornosti i odlukom pozvao ravnatelje da organiziraju nastavu sukladno rečenom iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo i onome što Stožer odašilja kao mjere, ravnatelji pak, izgleda, idu niz dlaku ministru i umjesto da vode računa o dobrobiti djece oni čuvaju dobar ugled kod ministra ne kontrirajući ničemu i ne poduzimajući nikakve „uznemirujuće“ poteze. Zar je uznemirujući potez do kraja poštivati  instrukcije koje jasno kažu da se nastava organizira kako je najoptimalnije uz poštivanje mjera?!", pitaju se roditelji.

"Vraćaju modele iz rujna 2020. koji su se i te kako pokazali neuspješnim i neučinkovitim. Pa tako mimo Operativnih timova ravnatelji odlučuju da se u osnovnim školama zapravo djeca ponovno segregiraju. Dobro, možda gruba riječ- ali  ponovno odjele dijele na dva dijela  uskraćuju djeci maksimalno moguće pohađanje nastave . Može li ravnatelj donijeti takvu odluku? Naravno da može. Ravnatelj može sve. Ali ravnatelj svaku odluku može donijeti samo sljedeći ono što je odlučio školski Operativni tim. Operativni tim, pak, donosi odluku glasovanjem i uvažavajući stav struke. Struka je, u ovom slučaju Učiteljsko vijeće. Pa i sindikalna organizacija koja, kad je riječ o Hercegovačko neretvanskoj županiji i mostarskim podružnicama ima vrlo jasan stav koji veli kako nastava na daljinu kao i polovljenje odjela, dakle razdvajanje odjelnih cjelina nije dobra niti s jednog aspekta - niti edukativnog, niti socijalnog, niti psihološkog", dodaje se u pismu.


"E, sada, jesu li ravnatelji mostarskih osnovnih škola donijeli odluke o modelu izvođenja nastave nakon proljetnih praznika na temelju onoga što je izglasao školski Operativni tim i uvažavajući stručna tijela i asocijacije- veliko je pitanje  s obzirom da se zna da barem u jednoj školi u Mostaru, a riječ je o onoj središnjoj, gradskoj, jednoj od najvećih, u ponedjeljak kreće bojkot i roditelja i učitelja u nižim razredima. Učitelji angažiraju odvjetnike, najavljuju prijave, a roditelji u nekoliko odjela razredne nastave neće postupiti prema naputku ravnateljice nego će u ponedjeljak djecu dovesti svi u 8 sati jer im je, vele apsurdno da se odjeli dijele na pola, apsurdno je, kažu, da djeca od 6 godina idu na nastavu u 15 sati, a s druge strane su puni kafići, tržni centri, održavaju se svete mise, pričesti i krizme", ističu.

"Vele roditelji kako ne dopuštaju više nikome da krši prava njihove djece na obrazovanje. Kažu i to kako ovim činom ne samo da poštuju prava svoje djece nego i Zakon o obveznom školovanju. S obzirom da nitko, baš nitko ne želi dobro zdravlje djetetu koliko njegovi roditelji, imamo li pravo sumnjati u ovakvu prosudbu? Posebno ako znamo da gore spominjani Operativni timovi u nekim mostarskim osnovnim školama imaju stanovitih problema s regularnosti imenovanja njihovih članova", stoji u pismu roditelja objavljenom na stranicama "Udruge roditelja Naša djeca".