PERSPEKTIVAN PUT Na području Hercegovine otvoreno 7 uljara u posljednjih 10 godina

Maslinovo ulje Mikulić Ljubuški
Agroklub

Na području Hercegovine u posljednjih 10 godina otvoreno je 7 uljara. Jedna od njih otvorena je u Stocu u sklopu sajamske manifestacije Hercegovački plodovi Mediterana. 

100 hektara maslinika zasađenih na području Hercegovine kroz godine je iziskivalo veće kapacitete za samu preradu. Novootvorena uljara će doprinijeti bržoj i kvalitetnijoj proizvodnji kao i plasmanu proizvoda na prodajno tržište. Uz ostalo, Hercegovačka udruga maslinara i uljara radi na brendiranju maslinovog ulja što pokazuje dobar i perspektivan put širenja hercegovačkog maslinarstva.

"Danas imamo prigodu da otvaramo kapacitet od 250 kilograma, to je mnogo više, brže, to će mnogo značiti za nas maslinare na dubrovačkoj visoravni, a i šire, čak i iz Hrvatske su ovdje donosili ljudi", kaže Božo Šimunović.

Predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana Zoran Rajič ističe kako u Hercegovini ima 7 uljara: „Ipak je sad to neki kapacitet, jer maslina je specifična - ona traži preradu čim se ubere, u roku 24 sata da se taj plod preradi da bi se dobilo ekstra djevičansko maslinovo ulje“.

2022. pokazala se pogodnom za maslinare, kaže Božo Šaltić, koji svoje proizvode iz Crne Gore već četrnaestu godinu zaredom predstavlja na Stolačkom sajmu: "Ovdje dolazim svake godine, izlažem proizvode iz Crne Gore, iz grada Bara najviše, i jako sam zadovoljan jer susrećem se sa ljudima koji vole ono što ja proizvodim i tako u tom susretu nalazimo jedni druge".

Razmjena iskustava ključna je za što kvalitetniji plasman proizvoda, a cilj sajma je plodove mukotrpnog rada učiniti vidljivima i dostupnima kupcu. Na ovogodišnjem sajmu Hercegovačkih plodova Mediterana našli su se proizvodi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Uz bogatiji sadržaj na štandovima, organizatori su se pobrinuli da za posjetitelje osmisle i popratne zabavne programe.