PISMO MLADOŽENJE Gazda sale rekao može i 500 svatova, ali potpiši ovdje...

svadbeno veselje , razvod, svatovi, svadba, MJERE, koronavirus

"Simbolična mjera" uvođenja zabrane rada ugostiteljskih objekata iza 23 sata trebala bi stupiti na snagu ove subote, poručio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez

I dok se ministarstva i krizni stožeri rasipaju novim mjerama, istovremeno njihove stranačke kolege vrijedno rade na kršenju istih. Već smo pisali o svatovima na kojima se okupila politička elita te veliki broj zdravstvenih djelatnika, a na kojima je prema popisu bilo daleko više od 100 osoba, koliko je dozvoljeno istovremeno u zatvorenom prostoru.

Postavlja se pitanje - na kome je odgovornost? Vlasnicima svadbenih salona, mladencima ili inspekciji?

Inspekcija se ograđuje, odgovornost se prebacuje na ljude

Ivana Jusufbegović iz Federalne uprave za inspekcijske poslove već je za N1 potvrdila kako je njima nemoguće kontrolirati cijelu situaciju. Istakla je da nema te države u kojoj bi ti kontrolni organi u tolikoj mjeri mogli kontrolirati ponašanje građana. Upravo zbog toga je, smatra ona, od ključnog značaja da građani shvate ozbiljnost situacije.

Činjenjica koja pak mnoge brine, jest nejednak kriterij u provođenju mjera odnosno pitanje radi li se samo o selektivnoj inspekcijskoj kontroli ili stvarnoj nemogućnosti pokrivanja cijelog terena. Jesu li neki zaštićeniji od drugih i zašto jednaka pravila ne vrijede za sve? Uostalom, to je potvrdio i slučaj nedavnih svatova o kojima bruji cijela regiji, a o kojima su pisali i hrvatski mediji.

Mladenci se s druge nalaze u nezahvalnoj situaciji. Mnogi od njih već su jednom pomjerili datume svojih vjenčanja pretpostavljajući kako će epidemiološka situacija u ljetnom periodu biti bolja.

Jedan od njih je i čitatelj portala hercegovina.info (ime poznato redakciji), koji se početkom kolovoza trebao ženiti u jednom svadbenom salonu u Zapadnoj Hercegovini.

"Svatove sam već jednom pomjerio jer su prvotno trebali biti u svibnju zbog situacije s koronom. Prije par tjedana je izgledalo kao da se život lagano vraća na staro, no kako se broj zaraženih povećavao tako sam i zaprimio poziv od vlasnika sale sa upitom da se nađemo budući da je došlo do nekih promjena."

Navodi kako mu je vlasnik svadbenog salona uručio papir koji bi trebao potpisati, a na kojem stoji da se "svadbena sala izdaje mladoženji navedenog datuma i da je obvezan poštivati sve mjere i odluke nadležnih tijela vezano za koronavirus te da prihvaća odgovornost za kršenje navedenog".

"Kada sam u čudu pitao o čemu se radi, rekli su mi da ništa ne brinem. To je samo pro forme. Možeš ti imati i 500 ljudi. Rekao sam da to neću potpisati, ima još sala, ali evo na moju žalost nema slobodnih sala na moj datum pa sada moram rezervirati novi datum u drugoj sali i zvati ljude kojima sam već dao pozivnice", navodi naš čitatelj.

On smatra kako je ovo klasično iskorištavanje mladih ljudi koji u zadnjem trenu i onako pod pritiskom zbog korone, otkazivanja i svega ostalog, vjerovatno isto i potpisuju kako bi izbjegli "sramotu" otkazivanja.

"Ukoliko je evo sada svim ugostiteljskim objektima zabranjeno da rade iza 23 sata, a pretpostavljam da je svadbena sala u toj kategoriji, da li to znači da svaki vikend inspekcija može iznenada upasti i pisati kazne i prekidati zabavu", pita se naš čitatelj. Smatra kako se o tome treba informirati javnost jer među svim mladencima vlada velika konfuzija, a jedan od prijedloga može biti i pomjeranje veselja ranije, kako bi sve završilo do 23 sata kada "koronavirus stupa na snagu".

Prebacivanje loptice odgovornosti

Čini se kako se nalazimo u bezizlaznoj situaciji u kojoj se odgovornost prebacuje s jednih na druge. Prvo imamo konfuzne odluke ministarstava i kriznih stožera koji "smatraju kako se koronavirus budi tek nakon 23 sata". Nakon toga imamo još konfuzniju inspekciju koja selektivno ili gotovo nikako ne pristupa provođenju navedenih odluka i na kraju imamo svadbene salone koji žele jednako zaraditi, ali odgovornost prebaciti na mladence.

S obzirom na nemogućnost provođenja vlastitih mjera, kao i selektivnog pristupa, možda je najbolje da politička elita ovaj gordijski čvor razriješi ukidanjem svih mjera pa da svatko odgovara za sebe i svoje zdravlje. Uostalom, tako se i ponašamo cijelo ovo vrijeme.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.