KAKVA DRŽAVA, TAKVE I MJERE Austrija i Njemačka zatvaraju barove, Federacija BiH bi zatvorila škole, a disko da radi

Angela Merkel
CNN

Zbog rasta broja novozaraženih Njemačka i Austrija pristupile su pametnom, djelomičnom zatvaranju. Raditi će što mora, a neće raditi što ne mora.

"Zima će biti teška. Četiri duga mjeseca. Ali završiti će se. Njemačka se nalazi pred velikim izazovima. Sigurna sam da ih možemo savladati", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se jučer o djelomičnom "zaključavanju", na temelju kojeg će barovi i restorani, bioskopi i kazališta biti zatvoreni od 2. do 30. studenog, dok će škole i vrtići raditi.

I austrijski kancelar Sebastian Kurz planira "zaključavanje" zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih koronavirusom, nakon što je to odlučila i Njemačka. Austrija će privremeno zatvoriti operu, kazališta, bioskope, a profesionalne nogometne utakmice ponovo će se igrati bez publike. Trgovine će ostati otvorene, ali ugostiteljski objekti biti će privremeno zatvoreni, osim onih koje isporučuju hranu.

Zatvoriti će se i fitnes centri, dok će frizeri ovaj put moći nastaviti da rade. Škole i vrtići i u Njemačkoj i u Austriji ostaju raditi, jer je obrazovanje nužno, a djeca puno propuštaju zbog prekida nastave, smatraju Merkel i Kurz, a na isto je upozorio i Unicef. U BiH pak logike među mjerama nema. Diskoteke rade, a fakulteti su su zatvoreni. Kakva država, takve i mjere.   

Podsjetimo, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je preporuku da se nastava gdje je to moguće održava online, odnosno da se zatvore škole. S druge strane, vezano za rad ugostiteljskih objekata nisu preporučili ništa i on se dozvoljava. Naređeno je iz Federacije i nošenje maske na otvorenom i drugo.