Jelčići tuže Grad Čapljinu, tvrde da im je oduzeo privatno zemljište, uključila se i oporba

Zemljište Čapljina
hercegovina.info

Obitelj Jelčić iz Čapljine već više od tri godine vodi pravnu bitku s gradom Čapljina. Tvrde da gradske institucije rade pristrano, odnosno da je grad njihovo privatno zemljište uknjižio kao vlastito. 

Navode da se ovdje radi o famoznoj „harmonizaciji zemljišta“, iz 2012. godine, gdje je na temelju posjedovnog lista uknjiženo i vlasništvo nad zemljištem, što po zakonu o zemljišnim knjigama nije dozvoljeno. Na takav način, dodaju, rješenjem zemljišno-knjižnog ureda grada Čapljine, veliki dijelovi privatnog zemljišta, odjedanput su postali vlasništvo grada Čapljine.

Predmet spora je katastarska čestica Sjekavice površine 179.238 m2, projekt gradske vlasti poznatog kao ADA-BAD, oko kojeg se vodi sudski spor obitelji Jelčić i grada Čapljine.

Jelčići tvrde da se na sve moguće načine pokušava raditi opstrukcija predmeta, raznim smicalicama, a naravno, sve u „okviru zakona“. Na tom lokalitetu niču nove zgrade, a obitelj Jelčić koja ima dokaze o vlasništvu zemljišta, u posjed istog ne može ući. 

„Oduzeta su nam osnovna ljudska prava kojih se nećemo odreći ni pod koju cijenu. Pitamo se kako netko ima pravo prodati privatnu svojinu (u našem slučaju zemljište) i uredno uknjižiti kao svoju u zemljišne knjige, bez bilo kakvih dokaza!? Naše zemljište nije niti će ikada biti predmetom prodaje. U više navrata smo pokušavali doći do sadašnjeg gradonačelnika, ali nas nije htio niti saslušati, za što imamo pismene dokaze", tvrde Jelčići.

Ističu da je najveći problem u čapljinskom katastru, koji bi trebao služiti prije svega svojim građanima i ne biti pristran u svom radu.

"Na temelju popisnog lista (gdje se mi navodimo kao vlasnici parcele) i neke tamo rupe u zakonu otuđena je privatna imovina. Iz općine/grada Čapljina samo na osnovu posjedovnog lista zatražen je upis vlasništva u zemljišne knjige na našoj parceli, a što nikako nije po zakonu. Međutim, tadašnji šef ZK ureda Čapljina iz nekih svojih osobnih razloga i interesa je to odobrio", navode dalje Jelčići.

Apeliraju pravnim institucijama da profesionalno obavljaju svoj posao i time spriječe pljačku običnog malog čovjeka. Obitelj Jelčić tvrdi kako je i primala prijetnje.

„Prijetnje su bile te vrste da se od nas kao obitelji htjelo napraviti to da smo mi 'kočničari' razvoja grada, gradnje stanova, da radi nas i naše ustrajnosti stanovi se ne prodaju kako bi netko želio, da je opala potražnja itd… Želim reći da smo mi prvi koji smo slučaj oduzimanja privatne imovine pokrenuli, te da nam se javilo još ljudi koji imaju iste probleme, ali koji su nam rekli da ih je strah, te da čekaju kako će naš predmet završiti. Mi smo se obratili i gradskom vijeću Čapljina, točnije vijećnicima koji su nas htjeli saslušati, te naš slučaj iznijeti na sjednici GV Čapljina, gospodi Vasilju i Previšiću.“

Zemljište Čapljina

U cijeli slučaj tako se uključila i čapljinska oporba.

„Što se tiče obitelji Jelčić i njihovog premeta, tj. zemljišta koje grad Čapljina nanovo daje u prodaju, a koje je također dijelom privatno, kolega Pero Previšić je iznio dokument ovjeren od strane notara, gdje je bio siguran tko će i po kojoj cijeni kupiti cca 6.000 m2 'državnog zemljišta', na kojem se planira izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, tj. tko će biti investitor.

Izgleda da su glavno oruđe u dijelovima čapljinskog katastra, suha olovka i gumica. S pravom bi se svaki mještanin grada Čapljine trebao zapitati hoće li sutra i njegov privatni posjed postati posjed nekog 'unajmljenog graditelja', potvrdio je vijećnik Mirko Vasilj, koji je ispred koalicije "Čapljina u srcu" na ovu temu slao i priopćenje.  

Iz Grada nisu voljni komentirati ovaj slučaj. Gradonačelnik se ne javlja, a javna pravobraniteljica Grada Čapljine Anita Perić kaže da je slučaj za sada nezahvalno komentirati.

"Predmet je u tijeku i još nema presude. Za sada se ništa ne može reći, budući da je tek bilo pripremno ročište", rekla je Perić. 

Treba dodati da je zemljišno knjižni ured u Čapljini i ranije radio propuste, koje je kasnije i Sud u Čapljini potvrdio, a kada je u pitanju Neum, gdje su općinsku ulicu uknjižili kao vlasništvo vile Solaris. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.