HNŽ Školama poslan dopis - razmotriti mogućnost online nastave

Rašid Hadžović
Hercegovina.info

Osnovnim i srednjim školama Hercegovačko-neretvanske županije poslan je dopis županijskog ministra Rašida Hadžovića u kojem se navodi kako su sukladno informaciji Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dužni model izvođenja nastave organizirati sukladno Instrukciji Ministarstva.

"Preporučujemo operativnim timovima da urade procjenu epidemiološke situacije u školi i na temelju iste donesu odluku o modelu izvođenja nastave uključujući model nastavne na daljinu", stoji u pismu upućenom školama.

Napomenimo i kako je 10. ožujka Inicijativa roditelja HNŽ/ZHŽ-a navela kako se odlučno protivi namjeri stožera FBiH da prebaci školsku nastavu na online sustav.

"Opetujemo da je znanstvena činjenica da škole nisu žarišta širenja zaraze, da je od preko 9000 učenika samo četvero bilo pozitivno na Covid - 19, prema informacijama koje je dao Sindikat učitelja osnovnog školstva, tj. predsjednik Lauš. Djeca također nisu rizična skupina i relativno lako preboluju virus i ako ga dobiju. Daleko je veća šteta zatvoriti škole i poslati djecu kući na tzv.online nastavu, a roditelje opteretiti dodatnim teretima...

Ta nastava niti je online niti je nastava, jer nije onakva kakva se održavala u zemljama EU-a kada je privremeno bila uvedena, gdje su profesori održavali interaktivne satove, video pozive sa djecom, držali prava predavanja i ispitivanja. Ovdje govorimo o primitivnoj Viber nastavi gdje bi se sadržaj djeci slao preko alata za dopisivanje, i djeca bi takav sadržaj trebala usvajati i učiti", naveli su tada između ostalog u svom priopćenju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.