FOTO  HERCEGOVINA IZRODILA JOŠ JEDNOG BISKUPA Novi pastir u Zaljevu svetaca

Ređenje Ivan Štironja
hercegovina.info

Na svečanom misnom slavlju u mostarskoj prvostolnici za biskupa u Kotoru pod geslom 'Bog je ljubav' zaređen je mons. Ivan Štironja. Top prigodom pročitana je odluka i pozdrav pape Franje na latinskom i hrvatskom jeziku.

“Dok upravljamo sveopćom Crkvom očinskom ljubavlju svraćamo misao na duhovne potrebe Kotorske biskupijske zajednice koja je sada ostala bez nadzornika poslije odreknuća prethodnoga biskupa časnog brata Ilije Janjića i očekuje novoga pastira. Na tebe smo dakle ljubljeni sine mislili, koji potaknut revnošću navještanja katoličke vjere, te osobito posvećen misionarskom i pastoralnom radu, urešen čvrstom vjerom i ljudskim vrlinama možeš dati snažan doprinos službama posvećivanja, naučavanja i upravljanja u Crkvi. Čuvši dakle savjete Državnog Tajništva i Kongregacije za biskupe puninom naše apostolske vlasti imenujemo tebe biskupom u Kotoru, sa svim udijeljenim pravima i danim odgovarajućim obvezama”, kaže se, između ostalog, u pismu pape Franje. 

Glavni zareditelj, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u prigodnoj propovijedi kazao je da don Ivana Štironju Uskrsli Gospodin izabra kao pastira u Zaljevu svetaca.

“Gospodin koji poznaje srca ljudi prepoznao je u tvome dosadašnjem svećeničkom služenju vjernost, pa ti sada povjerava još veće zadaće da mu i u tome budeš vjeran. S iskustvom različitih službi u Mostarskoj biskupiji, kao i misionara u Americi i Africi uvjereni smo da ćeš biti dobar misionar i evangelizator u Kotorskoj biskupiji, danas maloj ali tako bogatoj duhovnim naslijeđem”, kazao je, između ostaloga nadbiskup Barišić.

Potom je prigodnu čestitku novozaređenom biskupu Ivanu uputio najstariji svećenik Kotorske biskupije mons. Srećko Majić, kanonik Stolnog kaptola i dugogodišnji župnik u Prerasu. Čestitajući mu u ime Stolnog kaptola i svećenika Kotorske biskupije u je „poštovanje, odanost, poslušnost i spremnost pomagati mu u apostolskom djelovanju i učvršćivanju Kristova kraljevstva“ u Kotorskoj biskupiji.

„Dragi oče biskupe! Krist Vas je pozvao, Sveti Otac Papa Franjo između tolikih oda­brao i uzdigao na čast biskupstva na najviše dostojanstvo određeno za ljude, stavljajući pred Vas dužnost da se brinete ne samo za potrebe svoje biskupije nego uopće za na­predak Crkve! U prvom redu rad u vinogradu Gospodnjem, a onda iz toga slijedi ugled i čast i poštovanje. Oče biskupe! Nakon današnje posvete za biskupa Vi preuzimate novu dužnost, možda sa zebnjom i ponešto straha u srcu, razmišljajući: Kamo idem? Što me čeka? Što će od mene biti? Idete u predivnu Boku Kotorsku, taj prirodni kutak neba na zemlji! Čekaju Vas četiri Gospina svetišta, preko 90 crkava i kapelica u kojima se barem jednom godišnje slavi sv. Misa. Čekaju Vas sveci i blaženici, miljenici Boke, oko 10.500 vjernika, dvadesetak časnih sestara 1 đakon i 13 svećenika. Vaših, na poseban način, najbližih suradnika“, kazao je mons. Majić. U pozdravnom govoru novom biskupu najstariji svećenik iz Kotorske biskupije kazao je don Ivanu Štironji da ga "svećenici ljube, a vjerni puk radosno očekuje", dodavši da su njegovo imenovanje s pljeskom dočekali.  

Na koncu svečanog misnog slavlja, kojem su nazočili brojni svećenici, biskupi i nadbiskupi iz BiH i Hrvatske prisutnima se obratio i biskup Štironja.

"Neka je hvala i slava Bogu Ocu na daru života, svećeništva, na beskrajnoj ljubavi po Isusu Kristu i milosti kojom nas svakodnevno obasiplje snagom svoga Svetoga Duha. Hvala mu i na ovome današnjem danu obasjanom suncem čije su zrake već otopile noćašnji snježni pokrivač. Neka mu je hvala i slava za moje roditelje Stojana i Anicu koji su me s ljubavlju primili u svoje naručje, doveli Gospodinu, pokazali mi gdje stanuje, s Njime me upoznali i k Njemu me uvijek vraćali svojim kršćanskim poukama, primjerom i moitvama. Vjerujem da nas i njihove molitve iz Neba, kod Boga prate dok hodimo ovom suznom dolinom. Hvala Gospodinu za braću i sestre, njihove obitelji, koje su mi uvijek u životu, do današnjega dana, bile podrška i pomoć, kao i tolikim dobrim ljudima, koje je Bog stavio na moj životni put", kazao je, između ostalog, don Ivan Štironja zahvalivši papi Franji koji ga je svojom odlukom pridružio zboru biskupa, zarediteljima, prisutnim biskupima i nadbiskupima, političkim predstavnicima, vjernicima i ostalim dionicima svečanog misnog slavlja, koje su vjernici pratili i ispred katedrale putem ekrana, ali i u svojim domovima u direktnom prenosu.

Posebnu zahvalu uputio je braći svećenicima i laicima Kotorske biskupije, koji su stigli u Mostar na ovo slavlje. Svećenicima, redovnicama i vjernicima biskupije Kotorske, kao i dragim ljudima Crne Gore poručio je da ga Crkva šalje k njima. „Dolazim otvorena srca, zahvalan svim predšasnicima, biskupima Crkve u Kotoru. Nisam prvi iz ovih krajeva. Rado se danas posebno sjećam biskupa Marka koji je u ime biskupa Čule primio moju zamolbu za sjemenište, kao i za bogosloviju. Ostao mi je u nezaboravnoj uspomeni“, kazao je biskup Štironja koji je potom zazvao zagovor svetaca i blaženika koji potječu s područja Kotorske biskupije.

Don Ivan je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, u obitelji od desetero djece. Pokojni mu otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su i odgojili tri sina i sedam kćeriju.

Ivan je osnovnu školu polazio na Pileti, u Crnićima (1967.-1975.), gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca (1975.-1979.), vojnu je obvezu služio na Visu i u Šibeniku (1979.-80.), a bogoslovni studij pohađao na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu (1980.-1986.).

Za svećenika Trebinjske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.).

Već kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godina u Londonu učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning'ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). Biskup ga je Žanić pozvao iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakoga tjedna prenosio nedjeljnu poruku na torontskom radiju hrvatskim vjernicima Ontarija.

Žanićev nasljednik biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgije u Padovu, gdje je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godinu liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a odatle na Biskupski ordinarijat za pastoralnoga vikara hercegovačkih biskupija (2002.-2011.)
U „Crkvi na kamenu“ vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsko-pastoralnu rubriku (1998.-2006.), a posljednje četiri godine misijsku rubriku po nazivom „Za evangelizaciju naroda“ (2007. do danas). Biskup ga je imenovao dijecezanskim ravnateljem misijskih djela u prosincu 1999. godine. Pokazao se odgovornim promicateljem raznih inicijativa u korist općih misija i posebno hrvatskih misionara. Piše u „Radosnoj vijesti“, glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Član je raznih tijela pri BK BiH. U Biskupijama je, osim spomenutih službi, član Prezbiterskoga vijeća, Konzultorskoga zbora, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga caritasa, povjerenik za duhovna zvanja. Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i afričkim kisvaili jezikom.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.