HBŽ Ministarstvo poziva građane koji su boravili u ovim zemljama na kućnu izolaciju bez obzira imaju li simptome

koronavirus, testiranje, koronavirus, BIH, koronavirus, epidemija, savjeti, HBŽ, koronavirus, BIH, dijete, škola, koronavirus, Dom zdravlja Mostar, priopćenje, priopćenje za javnost, stanje nesreće, BIH, koronavirus, pobjegli, koronavirus, Banja luka, novi pazar, virus, Covid-19
Ilustracija

 Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije danas je održao svoj četvrti sastanak posvećen najnovijim informacijama vezanim za koronavirus – COVID-19.

Prema službenim informacijama na području Hercegbosanske županije nije zabilježeni niti jedan sumnjiv slučaj na koronavirus. Na navedenom sastanku Krizni stožer resornog ministarstva donio je preporuku za sve građane Hercegbosanske županije da odgode sva putovanja, a osobito grupna putovanja kao što su sportska, kulturna i slična putovanja, a posebno putovanja i okupljanja povodom 8. ožujka.

"Pozivamo sve građane Hercegbosanske županije koji imaju stalni ili privremeni boravak u Hercegbosanskoj županiji, a koji su se unazad 7 dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se putem telefona, bez obzira imaju li simptome ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije radi savjetovana o daljnjem postupanju, te ostanu u kućnoj samoizolaciji.

U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti svog obiteljskog liječnika.

Jedna od preporuka je da se smanji broj dolazaka pacijenata u zdravstvene ustanove bez stvarne potrebe, te da kronični bolesnici koriste mogućnost telefonske narudžbe terapije."

Podsjećamo na generalne preporuke za građane za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u tijeku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati:

- Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

- Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom - baciti maramicu odmah nakon korištenja i odmah oprati ruke.

- Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.

- Izbjegavati blizak kontakt s osobama koji imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

- Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

- Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite povijest putovanja