EVO KOLIKO ĆE DOBITI Skupština ŽZH usvojila Odluku o raspodjeli sredstava političkim strankama

Skupština ŽZH
Fena

Skupština Zapadnohercegovačke županije na sjednici u četvrtak usvojila je između ostalog, Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom Županije za političke stranke za razdoblje siječanj-ožujak ove godine godinu u iznosu od 51.750,00 maraka.

HDZ-u BiH i HKDU BiH će prema navedenoj raspodjeli biti dodijeljeno 36.000,00 maraka, Hrvatskom zajedništvu, u čiju koaliciju spadaju HDZ1990, HS, HKDU, HRAST i HNL, bit će dodijeljeno 6.750,00 maraka, dok će HRS-u pripasti 4.500,00 maraka. HSP BiH i HSP dr. Ante Starčević BiH i HDU će biti dodijeljeno po 2.250,00  maraka.

Na Skupštini je također, županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić predstavio opširnije podatke o stanju s koronavirusom u ZHŽ-u rekavši kako su od početka epidemije u toj županiji od posljedica koronavirusa umrle 244 osobe.

"Mi smo u 382. danu prisutnosti koronavirusa u našoj županiji PCR metodom testirali 26.485 osoba, te smo dobili 9.322 pozitivna nalaza na koronavirus. Od toga je bilo 4644 ženskih osoba, dok je muških osoba bilo 4729. Prosječna dob oboljelih je 47 godina. U istom razdoblju imali smo 8.994 oporavljene osobe, a na žalost bitku s koronavirusom izgubile su 244 osobe s područja naše županije", rekao je Pejić.

Po njegovim riječima, trenutno su u županiji 184 aktivna slučaja, osam je novooboljelih, 58 testiranih i jedna preminula osobu.

Najviše je aktivnih slučajeva u Širokom Brijegu gdje je 59 zaraženih koronavirusom, a slijedi Ljubuški s 48 zaraženih.

S područja županije hospitalizirano je 45 osoba, od kojih je 12 na invazivnoj, a dvije na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Dodao je da su do sada na području Županije jednom dozom cijepljene 2027 osoba, dok je dvije doze primilo 226 osoba.

Trenutno dostupna cjepiva u domovima zdravlja ZHŽ-a su Sinopharm i Pfizer.

"U drugoj polovini mjeseca, prema podacima Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, na područje ZHŽ-a stiže 2.000 doza, nešto iz donacija, a nešto iz Covax mehanizma. Radi se o cjepivima Pfizer i AstraZeneca", naveo je ministar Pejić.

Ministar pravosuđa ZHŽ-a Kristijan Zovko predstavio je detaljnije Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu ZHŽ-a, a na inicijativu  tijela uprave i gradskih tijela vezano za obujam pečata.

"Moje mišljenje je da svaka razina vlasti treba uređivati svoje institucije i izgled pečata na što imaju ustavno pravo. Ukoliko pogledate primjere ostalih gradova i općina u drugim županijama u BiH vidjet ćete da svi koriste svoje grbove, a ne grbove županija", kazao je uz ostalo, u raspravi o Prijedlogu Zakona Zovko.

Od ostalih točaka, Na Skupštini su usvojeni još Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju liste zastupnika po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti u Skupštini ZHŽ-a, Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za ekonomsku, financijsku politiku i Proračun te Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, prenosi Fena.