ETO IZBORA Salmir Kaplan: Ta crkva u Stocu, to zjapi prazno, a navili ona zvona, a ti krstovi, 13 krstova...

Salmir Kaplan
Ilustracija/Hercegovina.info

Salmir Kaplan, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i nepravomoći osuđenik za nerede u Stocu gostovao je sinoć u emisiji „Glavni pretres“ Radija Bir gdje je nadmašio sam sebe u svim ranijim medijskim istupima. 

Tu je prekinuta svojevrsna šutnja lidera Inicijative za Stolac, te počelo uzburkavanje krvnih zrnaca u susret lokalnim izborima. 

Upitan šta je trenutačno najveći problem u Stocu kada su u pitanju izborne i predizborne aktivnosti Kaplan se osvrnuo na 2016., ne spominjući svoju ulogu u nasilnom prekidu izbora.

„Imamo jedno iskustvo iz 2016. Smatramo da s te neke nepravilnosti koje su se tada radile, da smo im stali u kraj zahvaljujući upravnom postupku kojega je vodio SIP nakon onih problema u Stocu. Tim upravnim postupkom je presuđeno i kažnjen predsjednik i članovi OIP-a Stolac, smijenjeni su četiri godine, dobili zabranu da ne smiju 4 godine nigdje sudjelovati na izborima zato što su smjenjivali članove biračkih odbora bez ikakva razloga“, kazao je, između ostalog ne spomenuvši da je i on osobno dobio zabranu ponovne kandidature na ponovljenim izborima, pa je pozivao stolačke Bošnjake da biraju Matu Komšića.

Za presudu Sudu u Čapljini, gdje je dobio dvije godine zatvora uz novčanu kaznu od 1500 KM, zbog rušenja izbora i premlaćivanja člana biračkog odbora u Stocu, o čemu se čeka konačna presuda Županijskog suda u Mostaru, Kaplan je kazao da je nakaradna.  

„To je jedna nakaradna presuda, na koju sam se ja žalio u roku, žalba je upućena nekad u šestom mjesecu. Presuda je bila u siječnju, a meni je uručena drugi dan ramazanskog Bajrama. To je u proceduri i stvarno ne znam šta se događa“, ispričao je na tu temu. 

Stolac je po Kaplanu oduvijek bio Bošnjački, dok Hrvati žele prikazati kako nije tako.

„Pola Stoca je bilo harem. Što se tiče katoličkog groblja u Stocu ono je iza moje kuće 300 metara, pa ja mislim da nema tu 300 kvadrata i tu se kopaju otkako ih je Bog dao u Stocu. E sad šta će on tu. Crkva iz 1903, džamija iz 1519, tri ostale džamije iz 18. stoljeća. I on se sad tu pojede, ne zna šta će, e hajmo kupit robnu kuću 2004. Neki privatnik kupi i pokloni crkvi i crkva napravi neki kao crkveni objekat i udari onaj zvonik. Kad ti naiđeš autom da kažeš - vidi ovdje džamije, a vidi ovdje crkve, a to robna kuća do jučer bila. To su napravili negdje 2013. Za sedam godina tu su par puta održali nešto. To zjapi prazno, navili ona zvona da zvone, to je pojačano. Ma ne znam, to je samo uzainat sve i da obmanu tebe koji nisi iz Stoca, kad naiđeš da misliš da je to katolički grad“, zaključio je na tu temu.

Onda se opet nadovezao „čega su se oni(Hrvati)sad sjetili“. 

„Kažu idemo sad praviti križni put do tvrđave gore, do Starog grada. I gore su oni već napravili, iza rata odmah, u sredini, na najvišoj tvrđavi u sredini. I treba sad staviti još 13 krstova do gore, i taj 14-ti koji ima već napravljen, za koji ima pravomoćno rješenje da se mora ukloniti, od federalnog Ministarstva prostornog uređenja iz 2005.-2006. i onda da ti križevi, tih trinaest i taj 14-ti budu neki križni put, da simboliziraju 14 stoljeća neke patnje. Njih kao netko 14 stoljeća bije i ubija, a jučer oni držali logore i ubijali narod, presuđeni 111 godina u Hagu, između ostalog i za Stolac i progon naroda. Ubijali civile, progonili civile, mene protjerali, ja gledao svojim očima šta rade i kako rade“, ispričao je Kaplan dodavši da će za 100 godina biti dojam da je Stolac stari katolički grad. 

„Doveo narod 1993. iz Srednje Bosne, oni protjerani nisu, oni su dovedeni politički, kuće im napravljene, dodijeljeno im zemljište. Da njih nije koji su tu dovedeni mi bi bili u duploj većini. Ja to zovem kristijanizacijom Stoca, obmanjivanjem, lažiranjem povijesti“, dodao je.

Ispričao je da su sva stajališta križnog puta u prvoj zoni zaštite, te da dvije žene koje sjede u županijskom zavodu za zaštitu spomenika sjede i pišu da je križni put u drugoj zoni, pa općina temeljem toga izdaje dozvole, zbog čega bi netko morao u zatvor. 

Vratio se onda na svoje viđenje ratne povijesti.

„Oni su bili najsretniji 1993. kad su to sve očistili, poravnali sve džamije, sve objekte koji su ličili na bošnjačku arhitekturu iz osmanske poravnili, otjerali na deponiju. Sami oni, pravi, udri tamo neke lažne krstove, laži da je to vazda bilo katoličko, narod iz Srednje Bosne naseljavaj i to je za njih bio El dorado“, ispričao je. 

Za razliku od 2016., kada su bošnjačke stranke srušileizbore u Stocu, 2020. je na djelu operacija. 

Kako sami objavljuju na facebook stranici Inicijativa za Stolac ovaj put su pristupili jednom sasvim drugom načinu izlaska na izbore za šta je potreba i sasvim drugačija organizacija glasova i glasanja.

„Kao što smo navodili u prethodnim objavama strategija je zasnovana na detaljnoj analizi uz savjete i preporuke stručnjaka iz oblasti provođenja izbora koji su usko surađivali sa Središnjim izbornom komisijom i koji najbolje poznaju naš izborni zakon. U prethodnom razdoblju će se fokus aktivnosti usmjeriti na to da se glasačima iz Stoca objasni zašto ova strategija i koje su prednosti i šta se očekuje od glasača. Dosadašnje aktivnosti su bile usmjerene na animaciju glasača van BiH, prijavu biračkih odbora i druge obaveze vezane za provođenje izbora. Narednih 14 dana kandidat za načelnika, kandidati za OV i aktivisti Inicijative za Stolac će krenuti sa radom na terenu kako bismo došli i obišli sve potencijalne glasače“, objavljeno je na facebooku. Cilj je OV, odnosno što više bošnjačkih vijećnika.

S druge strane hrvatske stranke na izbore pod sloganom Zajedno za Stolac, gdje nikad ujedinjeniji žele zadržati rezultat zadnjih, u Stocu ponavljanih izbora. 
Kompletno gostovanje Salmira Kaplana moguće je poslušati na vremenskoj crti Radija Bir na facebooku. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.