DIREKTOR ODGOVORIO Kako smo i pisali, na kat oronule kuće u Prozoru utrošeno 296 tisuća maraka (građena 1954.)

ZZO HNŽ Prozor Rama
hercegovina.info

Kat oronule kuće, koji je ZZO HNŽ-a kupio od člana mladeži HDZ BiH Bogodol po cijeni od 257 tisuća maraka, a ovaj ga ranije platio pedesetak tisuća maraka, u konačnici će koštati kao dva stana u Mostaru, ili jedan oveći. Potvrdio je to ni manje ni više nego sam Rade Bošnjak, ravnatelj Zavoda, koji je s članom stranačke bogodolske stranačke mladeži i potpisao ugovor o kupnji prostora težak 257 tisuća maraka, riječima da je do sada na ime poslovnog prostora utrošeno 296.189 maraka. 

Radi se zapravo o objektu građenom prije 67 godina, sada već davne 1954.

„Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ je za kupovinu poslovnog prostora u Prozor-Rami i za stavljanje u funkciju navedenog prostora ukupno utrošio 296.189 maraka. Navedeni iznos uključuje sve stavke planirane u planu javnih nabava Zavoda za 2020. godinu i 2021. godinu koje su potrebne za stavljanje u funkciju navedenog prostora(kupovina prostora, porez na nekretninu, nabava klima, rekonstrukcija prostora, nadzor radova, nabava namještaja, trakaste zavjese, te troškovi selidbe, montaže/demontaže“, kazao je u odgovoru na zastupničko pitanje Slavena Raguža ravnatelj ZZO-a Rade Bošnjak. 

Podsjetimo, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a platio je prizemlje trošne kuće u Ulici kralja Tomislava u Prozoru 257 tisuća maraka – bez PDV-a. 
Cijena četvornog metra prostora u Prozoru se procjenjuje na 600 maraka, a ovdje je četvorni metar stana plaćen (ne računajući dvorište) više od 1800 maraka. Ono što je najčudnije u svemu što je ovaj objekt, nekoć u vlasništvu propalog poduzeća JP Šume Herceg Bosne, naplatom sudskih potraživanja pripao jednom gospodarstveniku iz Prozora, koji ga u ožujku 2019. prodao mladim članovima HDZ BiH Bogodol iz Mostara za 52.500 maraka. Logičnog odgovora na pitanje zašto će bogodolskim HDZ-ovcima kat trošne kuće u Prozoru nema, osim ako je odgovor da ga se ubrzo planiralo prodati, po pet puta višoj cijeni. 

U Zavodu su nevješto pokušali skriti od koga je kupljen kat trošne kuće, navodeći Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, te čak i skrenuti od istine govoreći da se radi o državljaninu Hrvatske(samo). 

“Ugovor je sklopljen s fizičkom osobom. Budući da se radi o fizičkoj osobi koja je državljanin Republike Hrvatske i podliježe odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR ) Zavod nema ovlasti osobne podatke iznositi u javnost”, navodi u ranijem pismenom odgovoru glasnogovornica Zavoda Alenka Ban. Iz ovoga bi se moglo razaznati da su kat kuće kupili od osobe koja je samo državljanin Hrvatske, a ne i BiH, iz Bogodola. 

O kupovini prostora bilo je riječi i na nedavnoj izvanrednoj sjednici Skupštine HNŽ-a, na kojoj se našao rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2021. godinu.  Problematiku je pokušala aktualizirati skupštinska zastupnica iz Prozora Marija Bešker, no na koncu je oboje Devedesetkinih zastupnika diglo ruku za financijski plan Zavoda u kojem se nalazila i kupovina spornog prostora, dok je zastupnik HRS-a jedini bio protiv. Inače, u Prozoru se za znatno manje novca mogao kupiti veći prostor i u boljem stanju, da se razmišljalo u korist Zavoda.