Afera kladionice: Hrvat obrnuo milijune maraka

Naime, državno odvjetništvo iz Bochuma, koje istražuje skupinu osoba za koje se sumnja da su namještale rezultate sportskih susreta i preko kladionica izvlačile visoke profite, presrelo je telefonski razgovor koji je Šapina 4. listopada 2009. vodio sa svojim poslovnim partnerom s imenom “Branko”.
Telefonski razgovor

U tom je razgovoru Šapina, piše Spiegel, otkrio detalje načina plaćanja mita od najmanje 60.000 eura jednom sucu. Šapina tijekom razgovora spominje i kako je
“... samo u rujnu 2009. kod jedne azijske kladionice ostvario više od 20 milijuna prometa”. Istražna tijela pretpostavljaju da se radi o eurima. Ukoliko se ta informacija potvrdi kao točna, 34-godišnji Hrvat iz Berlina je na kladionicama poslovao s puno više novca nego što se do sada uopće moglo i zamisliti.
Naime, Šapina je, kako naglašava SpiegelOnline, jedan od glavnih osumnjičenika u istražnom procesu koji njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma trenutačno vodi protiv skupine osoba koje su, kako se sumnja, namještale rezultate sportskih susreta i preko kladionica izvlačile visoke profite. Slučaj koji je potresao Europu izazvao je čak i reakciju  Petera Limachera, šefa Disciplinske komisije UEFA-e, koji je upozorio kako se ovdje radi o najvećem skandalu u povijesti europskog nogometa.

Europa potresena

Treba kazati kako je Šapina i u ovom slučaju, baš kao i prije četiri godine, jedna od ključnih figura u aktualnoj kladioničarskoj aferi. Naime cijela je Njemačka, ali i Europa, nedavno bila zasuta informacijama prema kojima je on, zajedno sa svojim bratom, iz jednog berlinskog kafića (Café King) organizirao “podmazivanje” bundesligaškog suca Roberta Hoyzera i njegovih kolega, s ciljem zarade visokih novčanih svota preko listića sportskih kladionica. Šapina je zbog kriminalnih radnji tada osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci. Inače, prema rezultatima istraga koje se vode oko namještanja, najmanje 200 nogometnih utakmica u devet europskih zemalja bilo je manipulirano. Radi se o susretima iz amaterskih liga, ali i onima iz elitnih europskih kup natjecanja (Champions League). Kako prenosi SpiegelOnline, analiza prisluškivanih telefonskih razgovora upućuje na zaključak da su razmjeri namještaljki puno veći nego što se do sada mislilo.

Sudske presude

Podsjetimo, 17. studenog 2005. godine donesena je presuda kojom je Ante Šapina  dobio dvije godine i 11 mjeseci zatvora, nogometni sudac Robert Hoyzer dvije godine i pet mjeseci, dok su braća Milan i Filip Šapina, zajedno sa sucem Dominikom Marksom i bivšim igračem Steffenom Karlom, dobili uvjetne kazne. Svi su bili sudionici afere Hoyzer u vezi s namještanjem rezultata i dobicima na kladionicama.