FOTO  HERCEGOVAČKI VIKING Sjekire prodajem od Austrije do Kanade

Stipe Pleić
Privatni album

Stipe Pleić nadimak je zaradio zbog unikatnih sjekira i mačeva koje sam izrađuje. Ukrašava ih simbolima koje crpi od Vikinga, Kelta, Ilira ili Slavena. Stipe često koristi i hrvatske motive.

"Najdraži kupac mi je hrvatski košarkaš Dario Šarić, kojega sam slučajno sreo u jednom kafiću u Tomislavgradu, kaže Stipe Pleić (55) za 24sata.hr. Zamolio ga je da se fotografiraju, a i htio mu je darovati svoju sjekiru.

"Šarić je to odbio govoreći da je želi kupiti. Poslije sam jednu malu ‘žensku’ sjekiru darovao djevojci koja je bila s njim u društvu", govori nam Stipe zvani Flick.

Kaže kako su njegove sjekire i mačevi poznati i na drugim kontinentima diljem svijeta. "Jedna sjekira se nalazi u Afganistanu, nekoliko ih je u Kanadi, a jedna je i u Austriji", kaže Stipe.

Dodaje kako ga neki ljudi zbog izrade sjekira znaju i kao “hercegovačkog Vikinga” iz duvanjskog sela Stipanjić pokraj Tomislavgrada. Nadimak je, kaže, dobio od jednog novinara iz Slavonije prije dvije godine.

"Neki me zovu i ‘Duvanjski Viking’ ili samo ‘Viking’", dodaje Stipe. Inspiraciju za izradu sjekira pronašao je u popularnoj seriji “Vikinzi”.

"Oni su mi kao narod oduvijek bili zanimljivi zbog svojih avantura, ali i kao ratnici. Gledajući seriju postao sam još više radoznao. Počeo sam se zanimati za njihovu kulturu i način života.

Također mi se jako svidio izgled sjekire koja se pojavljivala u seriji i odlučio sam je izraditi. Tako je prije tri godine krenula moja priča hercegovačkog Vikinga", objašnjava Stipe, kojemu je velika želja posjetiti južnu Skandinaviju, zemlju Vikinga.

Kreativnost je prepoznao u srednjoj školi, a od djetinjstva je već pokazivao sklonost crtanju, ali i rezbarenju.

Proces izrade nije jednostavan

"Izrada predmeta od drveta, rezbarenje i crtanje me opušta i uveseljava. U tome pronalazim zadovoljstvo. Kad crtam, zaboravim na vrijeme i prostor", kaže ovaj Hercegovac za 24sata, koji je po zanimanju knjigovođa, a radi kao vozač.

Osim sjekira, izrađuje i vikinške mačeve, noževe te štitove. Također i lukove i strijele, jatagane i mačete, kao i razne igračke od drveta.

  • "Svi moji radovi su ručno rađeni i ne postoje dva ista komada. Svaka sjekira je unikat i posebna je po nečemu, svaka ima svoju priču", kaže i dodaje kako mu za izradu jedne sjekire trebaju između dva i pet dana, a za složenije modele ponekad i više od pet dana. Pri izradi prolazi kroz nekoliko faza.
  •  
  • "Prva faza je oblikovanje sječiva, a to radim kutnom brusilicom. Zatim slijedi faza izrade drške i ukrašavanje. Drške izrađujem od parene bukovine, a ukrašavanje radim tehnikom pirografije i rezbarenjem. Treća faza je spajanje sječiva i drške. Onda slijedi lakiranje, što radim lanenim uljem, i na kraju dolaze ukrasi od kože", ispričao je “hercegovački Viking”, koji za izradu svojih rukotvorina kupuje drvo u Posušju.
  •  
  • Motive za ukrašavanje crpi iz simbola Vikinga, Kelta, Ilira ili Slavena. Često koristi i hrvatske simbole.
  •  

"Najdraži su mi simboli koji se nalaze na tetovažama Hrvatica iz Bosne i Hercegovine", priznaje Stipe, koji je za svoje ručne radove uredio vikinšku kuću, koju je završio zahvaljujući izolaciji zbog pandemije.

  •