WHO UPOZORAVA Ovaj virus ne oprašta, moramo ostati budni, istrajni i strpljivi

Teodoris WHO
WHO/Twitter

Europa je i dalje "u velikoj mjeri uhvaćena u koštac s pandemijom koronavirusa", upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Danas na europsku regiju otpada 46 posto slučajeva novozaraženih i 63 posto smrtnih slučajeva širom svijeta", izjavio je regionalni direktor WHO za Europu doktor Hans Kluge.

Iako Europa bilježi dokaze "platoa smanjenja" novih slučajeva od uvođenja mjera društvenog distanciranja, WHO je upozorio protiv opuštanja.

"Ovaj virus ne oprašta. Moramo ostati budni, istrajni i strpljivi, spremni da pojačamo mjere kad god to bude potrebno", izjavio je dr. Kluge.

Ukupni broj slučajeva zaraze od Covid-19 povećao se za 15 posto u proteklih sedam dana, dok je u istom razdoblju broj preminulih porastao za 17 posto.

"Situacija širom naše regije nije svuda ista. Svaka zemlja mapira svoj put povratka prema normalnom životu", kazao je dr. Kluge.

Danas su tri mjeseca otkako je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus proglasio širenje koronavirusa izvanrednom situacijom u globalnom javnom zdravstvu, prenosi CNN.