WHO Koronavirus prirodnog podrijetla

Koronavirus svijet
Ilustracija / hercegovina.info

Epidemija se sve brže sa sjeverne Zemljine polutke premješta na južnu, posebice u Južnu Ameriku. Brazil posljednjih dana bilježi više od 6 tisuća novooboljelih dnevno, Peru po tri tisuće. Stanje bi u tom dijelu svijeta dodatno mogla pogoršati iznimno teška gospodarska i politička situacija, kao i loši zdravstveni sustavi.

Veliko nezadovoljstvo vladinom politikom u borbi protiv koronavirusa vlada u Peruu. Ondje je već tjednima na snazi karantena pa su tisuće radnika iz provincije zarobljene u glavnom gradu. U pokušaju probijanja blokade dogodili su se i krvavi sukobi.

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 3 milijuna i 400 tisuća ljudi, a umrlo oko od 239 tisuća. Najveće je žarište u Sjedinjenim Državama, dok u Europi pandemija usporava te sve više zemalja postupno ukida restriktivne mjere.

Američka agencija za hranu FDA odobrila je korištenje lijeka remdesvira u liječenju oboljelih. U istraživanju koje je trajalo više od dva mjeseca, potvrđeno je da je primjenom tog lijeka, koji se koristio i za neke druge virusne bolesti poput ebole, mogućnost izliječenja veća za 30 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja poziva Peking da se priključi istrazi o podrijetlu virusa, ocijenila je u petak da je virus "prirodnog podrijetla".

WHO: Virus je prirodnog podrijetla

"Što se tiče podrijetla virusa u Wuhanu, saslušali smo mnoge znanstvenike koji su ga istraživali i rekli su nam da je virus prirodnog podrijetla, rekao je direktor programa za izvanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije Michael Ryan odgovarajući na novinarsko pitanje.

"Važno je otkriti prirodnog domaćina tog virusa, dodao je, u prigodi virtualne tiskovne konferencije u sjedištu organizacije u Ženevi.

Rekao je da je "najvažnije djelovati tako da možemo dobro shvatiti virus, da shvatimo kako se prenosi sa životinje na čovjeka i kako je preskočena granica između životinjske i ljudske vrste."

Svrha istraživanja je "organizirati javnozdravstvene i preventivne mjere kako se to više nigdje ne bi ponovilo", istaknuo je u više navrata.

WHO koji je sve dosad obasipao Peking pohvalama zbog njegova upravljanja krizom, pozvao je u petak kineske vlasti da sudjeluju u istragama o životinjskom podrijetlu virusa koje su "u tijeku ili se planiraju".

Ovaj poziv dolazi u trenutku kada su se svjetske zdravstvene vlasti našle na meti oštre kritike Sjedinjenih Država koje optužuju WHO da je kasno upozorio na opasnost epidemije kako ne bi naljutio Peking.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak je ponovo stao u obranu svog rada istaknuvši da je 28. siječnja doputovao u Kinu kako bi se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom i dogovorio se o izlasku tima međunarodnih znanstvenika na teren.

"Sjećam se da su nam govorili da ne idemo u Kinu jer nismo znali kako se virus ponaša, rekao je, dodajući da se nije "bojao" ići onamo.

WHO je 30. siječnja proglasio izvanredno stanje u svijetu, što je 23. siječnja bio odbio učiniti.