Vatikan u središtu prijevare 'teške' 200 milijuna dolara

Talijanska policija
Ilustracija

Policija je uhitila talijanskog biznismena koji je pomogao Vatikanu da kupi luksuznu imovinu u Londonu prema kontroverznom sporazumu. Gianluigi Torzi optužen je za iznudu, pronevjeru, prijevaru i pranje novca u vezi sa sporazumom vrijednim oko 200 milijuna dolara.

On se nalazi u pritvoru u Vatikanu i ukoliko sud utvrdi njegovu krivicu suočava se sa 12 godina zatvora. Ova kupovina zgrade iz 2018. godine predmet je istrage koja je i dalje u tijeku, navodi BBC.

Stambena zgrada u aveniji Sloan u londonskom bogatom kvartu Chelsea kupljen je crkvenim novcem. Zgradu je kupilo Tajništvo države, odnosno tijelo zaduženo za diplomatske i političke funkcije Vatikana. Međutim, neki vjeruju da je cijena prenapuhana.

Policija je u listopadu upala u prostorije Tajništva i zaplijenila dokumente i kompjutere. Vatikan je suspendirao pet dužnosnika. Papa Franjo rekao je ranije da su dijelovi sporazuma 'korumpirani' i da su 'neke stvari učinjene da ne izgledaju čisto'.

Tajništvo države kontrolira milijune dolara koje doniraju katolici širom svijeta, prenosi Srna. Početkom tjedna papa je objavio novi zakon koji predviđa veću transparentnost u financijskim sporazumima Vatikana.

Također, katolička crkva još uvijek provodi istragu o seriji skandala koji su povezani sa seksualnim uznemiravanjima od strane svećenika, navodi BBC.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.