UZ NEGATIVAN TEST Srbija otvara granice prvi lipnja, između ostalog i za državljane BiH

Granica BiH Srbija
Ilustracija

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će od 1. lipnja granice Srbije biti otvorene za ulazak državljana BiH, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije uz negativan test na koronavirus, dok sva ograničenja ostaju za državljane zemalja EU sa kojima nema nikakvih razgovora prije 15. lipnja, jer je takav stav EU.

Vlada Srbije usvojila je jučer protokol ulaska svojih i državljana drugih zemalja.

Srbijanski državljani uz negativan PCR test na koronavirus, također ne stariji od 72 sata, mogu ući i kretati se na čitavom teritoriju bez ograničenja, ali bez PCR testa s negativnim rezultatom svi će - bez iznimke - morati provesti 14 dana kod kuće u samoizolaciji.

Dačić je gostujući na RTS-u naveo da je odluka koja će važiti za građane četiri zemlje jednostrana, odnosno da je to stajalište, dok će za odlazak građana Srbije u te zemlje važiti propisi koje je svaka od njih donijela pojedinačno.

Granice se, kako je kazao otvaraju prema BiH, Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji jer nisu članice EU.

On je napomenuo da strani državljani i dalje ne mogu ući u zemlju jer nije liberalizirano kretanje nigdje u Europi, pa ni u Srbiji, odnosno da je za ulazak svakog pojedinačnog stranog državljanina, osim propisanog testa na koronavirus ne starijeg od 72 sata, potrebno posebno odobrenje komisije čiji su članovi predstavnici više ministarstava Srbije.

Ta potvrda može se pribaviti u Veleposlanstvu Srbije ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.