Uhićen veleposlanik Azerbajdžana za BiH, Crnu Goru i Srbiju

Eldar Hasanov
Cord

Veleposlanik Azerbajdžana za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Eldar Hasanov uhićen je zbog sumnje da je pronevjeerio veliki iznos novca iz proračuna, priopćila je press-služba državne sigurnosti Azerbajdžana.

"Uhićen je veleposlanik Azerbajdžana u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini Eldar Hasanov. On je optužen da je pronevjerio krupnu sumu proračunskih sredstava, kao i za druge prekršaje.

Eldar Hasanov je priveden kao osumnjičeni u istrazi. Krivični postupak se nalazi u fazi istrage. Javnost će biti pravovremeno informirana o istrazi krivičnog slučaja", priopćeno je iz press-službe državne sigurnosti, prenosi 'Dnevni avaz'.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da veleposlanik Azerbajdžana u Srbiji, Crnoj Gori i BiH Eldar Hasanov nije uhićen u Srbiji, nego u Azerbajdžanu i da je to unutarnja stvar te zemlje.

"To je unutarnje pitanje Azerbajdžana i njihovih sigurnosnih i pravosudnih organa, Srbija se u to ne miješa. Hasanov je uhićen u Azerbajdžanu", rekao je Dačić za 'Kurir'.

Veleposlanik je jedno vrijeme radio kao šef Interpola u Azerbajdžanu. Prema službenoj biografiji Hasanova, on je završio Akademiju ministarstva unutarnjih poslova tadašnjeg SSSR-a na pravnom fakultetu u Moskvi.

Bio je ministar unutarnjih poslova Azerbajdžana, šef kriminalističke policije u Bakuu i šef policije u gradu Gendže, sve to u periodu od 1977. do 1992. godine. Na mjesto prvog zamjenika ministra unutarnjih poslova Azerbajdžana postavljen je 1993. godine, da bi do 1995. bio na poziciji prvog zamjenika glavnog tužitelja Azerbajdžana.

Zanimljivo je da je Hasanov bio šef biroa Interpola u Azerbajdžanu u periodu 1992-1993. godine. Na mjestu glavnog tužitelja Azerbajdžana bio je do 2000. godine, a od tada je radio i na Pedagoškom fakultetu.

Na veleposlaničko mjesto u Srbiji postavljen je 2009. godine, da bi kasnije bio na funkciji i predstavnika Azerbajdžana u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nagrađen je visokim državnim nagradama Azerbajdžana, poput one za hrabrost i za zasluge u osiguravanju vladavine zakona i javnog reda. U Rumunjskoj je dobio Orden viteza Velikog krsta za zasluge, a u Srbiji Orden srpske zastave drugog reda, piše B92.