'TAĆE KORONA Vučić i Dodik na Paradi pobjede u Moskvi, 14 tisuća ljudi na ulici

parada moskva

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je počela 75. po redu Parada pobjede, kojoj nazoče Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici izaslanstava iz brojnih zemalja svijeta.

Ovogodišnja parada nije održana tradicionalno u svibnju  zbog pandemije korona virusa. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je krajem travnja bio donio odluku o odlaganju vojne parade, a naknadno je odlučeno da bude održana na današnji dan, kada je održana i prva Parada pobjede u Moskvi pre 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vježbama avijacije sudjelovati će i 75 zrakoplova. Prvi put će sudjelovati svi modeli ruskih tenkova, a čast da predvodi prolaz mehanizovane kolone dobio je legendarni T-34-85, a Crvenim trgom proći će cijeli bataljun – 31 jedinica.

Prvi put će na paradi biti predstavljen raketni kompleks "Bal" koji je u stanju da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

Posjetitelji će moći vidjeti više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K. Moskovskim Crvenim trgom prodefilirati će i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, najstarije srpske jedinice.

Gosti Vladimira Putina paradu prate sa tribina, a zbog epidemiološke situacije sa korona virusom u Rusiji, građani ceremoniju prate na televizijskim ekranima.

Kako je najavljeno, na paradi će sudjelovati oko 14 tisuća ljudi.