Skoro milijun zaraženih u svijetu, najmlađa žrtva beba od mjesec i pol

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Svijet se ubrzano približava brojci od milijun potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a u srijedu je u SAD-u preminula beba stara šest tjedana, za koju se vjeruje da je trenutno najmlađa žrtva pandemije.

Dok vlade šire ograničenja kretanja i poslovanja, koja su već obuhvatila pola planete, globalne agencije upozoravaju da bi se dijelovi svijeta mogli suočiti s nestašicom hrane, u slučaju ako vlasti ne budu na optimalan način upravljale krizom.

Od prvog zabilježenog slučaja u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine, dosad je u svijetu registrirano više od 900 tisuća slučajeva zaraze ljudi koronavirusom, dok ih je gotovo 46 tisuća preminulo od posljedica bolesti, podaci su AFP-a temeljeni na službenim brojkama.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus procjenjuje da će broj zaraženih dosegnuti milijun u "sljedećih nekoliko dana."

- Duboko sam zabrinut zbog rapidne eskalacije i globalnog širenja infekcije, izjavio je putem video konferencije.

SAD ima najviše zaraženih, a prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins ta brojka je dosegnula 200 tisuća, uz najmanje 4.600 preminulih.

Među njima je i beba stara šest tjedana iz Connecticuta, koja je u kritičnom stanju pristigla u bolnicu prošlog tjedna.

"Testiranje je prošle noći potvrdilo da je novorođenče bilo COVID-19 pozitivno", napisao je na Twitteru guverner Connecticuta Ned Lamont.

"To je apsolutno srceparajuće. Vjerujemo da je ovo jedan od najmlađih života izgubljenih zbog komplikacija povezanih s koronavirusom", rekao je.

Žrtve koronavirusa u najvećoj su mjeri osobe starije životne dobi, no brojni nedavni slučajevi pokazuju da bolest pogoditi i djecu s naizgled jakim imunološkim sustavom.

Takvi slučajevi uključuju smrtne slučajeve 13-godišnje djece u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i 12-godišnjakinje u Belgiji.

New York je najveće žarište koronavirusa u SAD-u, a u cilju provođenja preporuka o socijalnom distanciranju objavio je mjeru zatvaranja svih igrališta i košarkaških terena.

I guverner Floride, republikanac Ron DeSantis, koji se u početku kao i njegov stranački kolega Donald Trump protivio drastičnijim mjerama, objavio je da će stanovnicima te savezne države narediti ostanak kod kuće.

Najveći broj umrlih od koronavirusa u svijetu zabilježen je u Italiji, 13.155 ljudi, a registrirano je 110.574 slučajeva zaraze. Druga je europska zemlja koja prati Italiju u stopu po broju zaraženih, ali i broju smrti, Španjolska, u kojoj je dosad zabilježeno 102.136 zaraženih, a umrlo je 9.053 oboljelih.

Treća najpogođenija europska zemlja je Njemačka sa 73.522 zaraženih, potom je slijedi Francuska s 52.870, a onda Velika Britanija s 29.842. Od ovih zemalja najveću smrtnost bilježi Francuska s 3.532 slučajeva, dok pak s više od petsto umrlih u jednom danu, najviše od izbijanja, pandemija dramatično ubrzava u Velikoj Britaniji, u kojoj su zdravstvene vlasti zabilježile ukupno 2.352 umrlih u bolnicama.

U zemlji, u kojoj su sve glasnije kritike zbog ograničenog broja testova i iznemoglosti liječničkog osoblja, koronavirusom su se zarazili i premijer Boris Johnson, koji je trenutačno u karanteni, ministar zdravstva Matt Hancock i princ Charles, a među tragičnim žrtvama Covida-19 našao se i 13-godišnjak, koji nije bolovao ni od kakve kronične bolesti.

Broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj je još uvijek pod kontrolom i iznosi 872, dok se s 828 umrlih približila brojčano puno manja Belgija.