SADA I SLUŽBENO Od sutra s hrvatskim državljanstvom u Hrvatsku bez problema, s državljanstvom BiH pod ovim uvjetima

SADA I SLUŽBENO Od sutra s hrvatskim državljanstvom u Hrvatsku bez problema, s državljanstvom BiH pod ovim uvjetima
Ilustracija

Vijeće Europske unije je donijelo je popis zemalja čiji će građani moći putovati u zemlje članice Europske unije od 1. srpnja. Bosna i Hercegovina na njemu nije.

Međutim, današnjom odlukom RH državljanima Bosne i Hercegovine omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz određene uvjete, dok državljani Hrvatske u Hrvatsku ulaze bez problema, potvrdila je za hercegovina.info glasnogovornica granične policije Franka Vican.

Pod državljanima Hrvatske misli se svakako na one koji uz BiH, imaju i državljanstvo Hrvatske.

S druge strane, za one koji su samo državljani Bosne i Hercegovine vrijede druga pravila.

Naime, odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 30.6.2020.godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta, objasnila je Granična policija BiH.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na:
- zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
- prekogranične radnike
- prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
- diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
- putnike u tranzitu
- osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes
- osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga

Osobe koje ispunjavaju navedene uvjete, potrebno je da se najave online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima prilikom ispunjavanja istih.

Osobama koje ispunjavaju navedene uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova Odluka stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i primjenjuje se do 15. srpnja 2020. godine.