Novi premijer Kosova: Nema pomjeranja granica sa Srbijom

Abdullah Hoti
Exit news

Novoizabrani premijer Kosova Abdullah Hoti izjavio je da se u procesu pregovora sa Srbijom neće dozvoliti promjene granica niti razmjena teritorija. EU je priopćila da je za napredak Kosova na putu ka EU neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će se pregovori nastaviti kada Priština ukine pristojbe.

Hoti je u govoru pred kosovskim zastupnicima, predstavljajući sastav i program nove vlade, rekao da će se 'na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornosti za unapređenje procesa dijaloga sa Srbijom'.

U tom procesu, rekao je Hoti, surađivat će se s Europskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, i 'neće se dozvoliti bilo kakva promjena granica ili razmjena teritorija'. Hoti je najavio da će raditi na suradnji s kosovskom opozicijom, posebno u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Skupština Kosova je 3. lipnja sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrala novu Vladu na čelu s Abdullahom Hotijem. U novoj vladi će iz Srpske liste biti Goran Rakić, kao zamjenik premijera i ministar lokalne samouprave, i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.