Njemačka zatvara granice s Austrijom, Švicarskom, Francuskom

Policija Njemčka
Getty images

Njemačka zbog sprječavanja širenja koronavirusa od ponedjeljka zatvara granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj, javljaju njemački mediji.

Dogovor su postigli Njemačka kancelarka Angela Merkel, ministri zdravstva i unutarnjih poslova Jens Spahn i Horst Seehofer te premijeri njemačkih saveznih zemalja koje graniče s tim susjednim državama.

Kako javlja njemačka novinska agencija (dpa) robni promet između Njemačke i susjeda bi trebao i dalje teći normalno. Izuzeti od zabrane kretanja ljudi su građani koji zbog odlaska na radno mjesto moraju prelaziti granicu.

Pojedinosti ove odluke trebao bi u nedjelju navečer na izvanrednoj konferenciji za tisak iznijeti ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa najavila je da će do srijede vratiti između tri i četiri tisuće njemačkih državljana s Kariba i Kanarskih otoka. Kako javlja dpa uglavnom je riječ o putnicima s kruzera koji su zbog izbijanja koronavirusa u karanteni u lukama.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova i njemačko veleposlanstvo u Maroku također rade na tome da iz Maroka, koji je zbog pandemije ukinuo letove za Njemačku, njemačke državljane vrate u domovinu.

Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) najavile su ograničenje lokalnog željezničkog prometa zbog drastičnog smanjenja putnika povezanog s činjenicom da mnogi zaposleni sada rade od kuće.

Međugradski promet bi trebao teći normalno.