Najviše Crnogoraca zaraženo na sahranama i obiteljskim okupljanjima

Crna Gora
Ilustracija

U točno mjesec dana otkad je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, zdravstvene vlasti te države registrirale su 303 slučaja Covida-19, a pet je osoba preminulo, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje čiji čelnik takve rezultate ocjenjuje dobrima.

Dobrim rezultatima je pomogla činjenica da su vlasti slušale struku te da su rigorozne mjere uvedene i prije nego što se prvi slučaj pojavio. Izjavio je to vodeći epidemiolog u crnogorskom Institutu za javno zdravlje Senad Begić za BBC istaknuvši da je crnogorski način borbe s virusom specifičan zbog malog broja stanovnika i kulturoloških posebnosti.

"Crnogorci vole puno slaviti i tugovati. Mi smo identificirali najmanje tri ili četiri sahrane koje su epidemiološki bili ključni događaji za širenje zaraze kada mjere još nisu bile proglašene", rekao je Begić za BBC.

Istaknuo je da su upravo sahrane i obiteljska okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori, a da je problem s kojim su se crnogorski epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih.

"Svatko svakog zna jer društvo nije veliko, ali smo se izborili i s problemom stigmatizacije nekolicine prvih slučajeva, rekao je Begić.

Crna Gora posljednja je u Europi zabilježila prvi slučaj zaraze koronavirusom i to 17. ožujka. Gotovo tjedan dana ranije crnogorska vlada donijela je prve mjere za zaštitu stanovništva od epidemije: zabranila javna okupljanja, prekinula nastavu u obrazovnim institucijama, zatvorila ugostiteljske objekte, dok je većina zaposlenih poslana da radi od kuće. Sve to rezultiralo je, smatra Begić, dobrim odgovorom crnogorskog sustava na pandemiju koronavirusa.

SAD je pomoću Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dao 300.000 dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije koronavirusa Crnoj Gori, istaknuvši da je ta pomoć nastavak dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu od 332 milijuna dolara koja uključuju i više od milijun dolara potpore zdravstvu. EU je odobrio 3 milijuna eura hitne pomoći za Crnu Goru, a iz Bruxellesa je dodijeljeno još 50 milijuna za oporavak crnogorskog ekonomskog, socijalnog i zdravstvenog sustava od epidemije koronavirusa.