Lufthansa na aerodromu nudi test na koronavirus kako bi putnici izbjegli karantenu

Lufthansa
Ilustracija
Njemački avioprijevoznik udružio je snage s njemačkom tvrtkom Centogene, koja je u ponedjeljak otvorila prolazni ispitni centar na aerodromu, za koji je rekla da će djelovati kao "nacrt otvaranja međunarodnih granica", piše Financial Times.

"Ova procedura bi putnicima trebala pružiti priliku da se testiraju na letovima u inozemstvu ili boravku u Njemačkoj, kako bi se izbjegli karantene", kazao je Björn Becker, direktor Lufthanse.

Dodao je da će za putnike iz Njemačke u zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata pred-letni test biti dovoljan, dok bi kineske vlasti mogle zahtijevati dodatni test nakon slijetanja.

Lufthansa je najavila da će razmotriti ponudu slične usluge i u Minhenu.

Međutim, kupci Lufthanse koji žele koristiti uslugu Centogene na aerodromu u Frankfurtu morat će platiti do 139 eura za brzi test, te dodatnih 9 eura kako bi povezali provjereni rezultat s podacima svojih pasoša.

Sporiji test, koji daje rezultat za šest do osam sati, dostupan je i za 59 eura.

Uvođenje obaveznog karantina u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, pogodilo je aviokompanije koje su pokušale povećati svoje dugotrajne letove uslijed pandemije koronavirusa, prenosi Klix.