Kraj potrage: 111. 481 mrtvih na Haitiju

potres

UN-ovu ured za koordinaciju humanitarne pomoći u svom je zadnjem izvješću izrazio kako je haićanska vlada potvrdila brojku od čak 111. 481 poginulih u razornom potresu koji je 12. siječnja pogodio Haiti te najveću štetu nanio gradu Port-au-Prince.

Takođed, haićanska vlada je proglasila i kraj potrage za preživjelima ispod ruševina jer smatraju kako ne postoje velike šanse da 11 dana nakon potresa još ima živih.

Sukladno tome, inozemni spasilački timovi počeli su polako napuštati gotovo uništenu karipsku zemlju. UN je objavio i kako su od dolaska stranih timova, ispod ruševina izvučene 132 osobe.

Možda još ima nade?

Podsjetimo, glasnogovornik misije UN-a na Haitiju izjavio je da u petak kako je to prvi dan nakon potresa u kojem nijedna osoba nije živa izvučena ispod ruševina. Dodao je među kako spasiocima polako jenjava nada da će pronaći još koga živoga.

No, kasnije je stigla objava kako je jedna 69-godišnja Haićanka u petak živa izvučena iz ruševina deset dana nakon katastrofalnog potresa koji je razorio glavni grad Haitija Port-au-Prince. Iako živa, liječnici strahuju za njen život.

- Nema puno nade, ali pokušavamo joj spasiti život - rekao je tad liječnik Ernest Benjamin za Associated Press.

Gotovo 1,5 milijuna Haićana ostalo je bez krova nad glavom u potresu koji je 12. siječnja pogodio mali karipski otok. Mnogima od njih nisu dostupni hrana i voda te medicinska skrb.

javno.com