Crna Gora legalizirala istospolne brakove

Gay
Twenty20

Zastupnici dijela vladajuće koalicije u Crnoj Gori podržani od strane oporbenih SDP-a i DEMOS-a usvojili su u srijedu zakon o istospolnom partnerstvu, za čije je usvajanje bio potreban 41 glas od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Taj zakon ni danas, kao ni prije godinu kada nije usvojen, nisu podržala četiri zastupnika manjinskih stranaka, Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke i Albanske FORCE, koji uz Demokratsku partiju socijalista i Socijaldemokrate čine vladajuću koaliciju u Crnoj Gori. Protiv njegova usvajanja bio je i veći dio oporbe.

Usvojeni zakon predviđa da istospolni partneri mogu sklapati brak, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da zajedno brinu o djeci, ali i obvezu da se brinu o djetetu svog partnera ako nema bliže obitelji. Prijedlog na sadrži izričitu odredbu da mogu usvajati djecu, no dozvoljava zajedničku brigu o djeci jednog/e od partnera/ica.

LGBTIQ organizacije u Crnoj Gori usvajanje zakona o životnom partnerstvu istospolnih osoba označili su kao njihovu veliku pobjedu navodeći da je napravljen povijesni korak u borbi za ljudska prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

"Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost naše cjelokupne zajednice“, priopćeno je iz LGBTI Foruma progres dok su iz organizacije Queer Montenegro pozdravili sve zastupnike koji su podržali zakon poručivši im – „Povijest će vas pamtiti“.

Usvajanje zakona pozdravila su i veleposlanstva Sjedinjenih država i Velike Britanije, koja su odmah po njegovom usvajanju na Twitteru objavili da je ovo „povijesni dan za LGBT zajednicu u Crnoj Gori i veoma važan korak naprijed za jednakost i toleranciju svih“.

Đukanović i Marković: Potvrda da crnogorsko društvo napreduje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Twitteru je napisao da je usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola potvrda da crnogorsko društvo sazrijeva, te da je to još jedan korak Crne Gore ka društvu najrazvijenih demokracija svijeta.

"Potvrda da kao društvo sazrijevamo, prihvaćamo i živimo različitosti! Rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima!”, naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio se LGBTIQ zajednici na dijalogu i doprinosu ocijenivši da u „europskoj Crnoj Gori nema i ne treba biti mjesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredjeljenja".