KONTROVERZNA PREMIJER LIGA Rasističko vrijeđanje u Sarajevu, trener Čelika pozvao turskog diktatora u bh. nogomet

Umit Ozat
Screenshot Youtube

Utakmicama 20. kola proteklog vikenda nastavljeno je natjecanje u nogometnoj Premijer ligi BiH. Prvo kolo drugog dijela sezone donijelo je niz kontroverzi, trenerskih ispada, rasističkog vrijeđanja i sudačkih pogrešaka.

Velež je lako svladao Zvijezdu uz korektno ponašanje igrača obje momčadi i trenera. Prvi ‘incident’ zabilježen je u Bijeljini gdje su Radnik i Željezničar odigrali utakmicu bez golova.

Nakon utakmice trener Željezničara Amar Osim odbio je pružiti ruku treneru Radnika Slavku Petroviću.

“To je vezano za nekakve događaje od prije devet-deset mjeseci. Da vam ne crtam”, rekao je Osim, aludirajući na činjenicu da je upravo zbog Petrovićeve tužbe Željezničar ostao bez licence za Europu početkom sezone.

Aktualni prvaci nogometaši Sarajeva u prvom kolu nastavka sa 6:2 su porazili Tuzla City. Gosti su prvi došli do vodstva i propustili nekoliko prigoda za povećanje istoga. Sarajevo je izjednačilo preko Ahmetovića, a nedugo zatim je Tuzla City ostala s igračem manje na terenu.

Badara Badji je dobio crveni karton zbog udaranja Dupovca. Napadač Tuzlaka optužio je igrača Sarajeva za rasističko vrijeđanje. "Nakon starta jedan igrač domaćih (Dupovac) mi je prišao i kazao mi “što ti hoćeš crni majmune”, izjavio je Badji nakon susreta.

Nedjeljni program u Premijer ligi definitivno je obilježio trener Čelika Umit Ozat. Nakon poraza njegove momčadi od Zrinjskog sa konferencije za novinare ‘otjerao’ je trenera Mladena Žižovića, a zatim imao veoma čudne izjave.

“Protivnik je igrao sa ‘tri čovjeka više’. Ne znam koja će ocjena biti za suce, ali protivničkom treneru ne želim da iskažem nepoštovanje. Želim da kažem nešto o nama”, objasnio je Ozat zbog čega je tražio da gostujući trener napusti konferenciju za medije.

“Ja nisam došao radi novca, došao sam samo zbog dobrih odnosa sa predsjednikom. Došao sam da pomognem, ali vidim da u gradu ima nejasnoća i protivnika. Prema nama se ponašaju kao da smo došli iz Sirije. Mi se trudimo i želimo da uzmemo naknadu za taj trud.

“Ne znam što se traži. Vjerovatno žele da ova ekipa nema uspjeha. Ovog tjedna, ako se to ne završi, mi nemamo razloga da budemo ovdje”, kazao je Ozat, koji je istaknuo kako “nigdje u svijetu sudac ne bi ovako sudio za domaću ekipu”, kazao je Ozat.

“Neka se nitko ne sekira, ova će ekipa osigurati opstanak. Bitno je samo da naši navijači ne izgube nadu. Ako ne dobijemo registraciju sljedećeg tjedna, pisat ću predsjedniku Turske i obavijestiti ga da se ovdje prema nama ponašaju kao prema izbjeglicama”, kazao je Ozat, koji je istaknuo da ne bježe, da nisu na “crvenim potjernicama”, nego su samo došli da rade u Bosnu i Hercegovinu.

Sadržaj se učitava...

Trener Čelika tako je direktno pozvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da rješava nogometnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Turski diktator odavno je uključen u političke procese na ovim prostorima, a njegovo uključivanje u nogometni život BiH je ako je suditi po riječima Ozata već riješena stvar.

Najbolji primjer kako se Erdogan obračunava sa svojim političkim protivnicima upravo dolazi iz svijeta sporta.

Legendarni Hakan Sukur u dresu reprezentacije Turske u 112 nastupa postigao je 51 gol. U bogatoj karijeri igrao je za Galatasaray, Torino, Inter, Parmu i Blackburn.

Nakon prestanka karijere Sukur se počeo baviti politikom. Ušao je u parlament, kao veliki protivnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a nakon neuspješnog državnog udara morao je napustiti domovinu.

Turski nogometni savez uklonio je sve dokumente i materijale koji su u vezi s bivšim reprezentativcem.

“Nisam bio ni terorist ni izdajnik, a sve su mi uzeli, cijelu moju imovinu su zaplijenili. Počele su prijetnje, suprugina trgovina je bila meta napada, djecu su mi maltretirali, a oca bacili u zatvor te na kraju zaplijenili sve što sam ikada stekao”, rekao je Hakan Sukur koji danas živi u Americi gdje radi kao vozač Ubera.

I posljednji susret 20. kola između Širokog Brijega i Borca nije mogao proći mirno. Gosti su vodili 2:0, ali je Široki uspio izjednačiti, a kraju utakmice nije mu dosuđen očigledni jedanaesterac. Zbog prigovora i pogrdnih riječi sudac Šehović je isključio trenera vratara domaćina Nenada Džidića.

Sve u svemu pred disciplinskim povjerenstvima Nogometnog saveza je puno posla kako bi na odgovarajući način kaznili vinovnike 'izgreda' za vrijeme i nakon utakmica 20. kola Premijer lige BiH.