ĆORLUKA, DELIĆ, SUTON Hercegovački malonogometaši sve više odlaze u inozemstvo, u Njemačkoj dominiraju

Futsal
Ilustracija

Da su Hercegovci oduvijek bili ljubitelji malog nogometa ili futsala dobro je poznato. Od školskih dana i školskih igrališta, ljetnih turnira diljem Hercegovine, Lige Hercegovine, mali nogomet se rado igra. U posljednjih nekoliko godina i Premijer futsal liga podigla se na jednu višu razinu i futsal kao sport se sve više počeo razvijati.

Hercegovački futsaleri koji imaju igraju domaće prvenstvo uglavnom su igrali u trokutu klubova Zrinjski, Brotnjo i Mostar Stari Grad. Neki su pak sreću tražili i u HNL-u gdje su se jako dobro pokazali.

No, u posljednje vrijeme igrači iz Hercegovine sve traženiji su i u inozemstvu. Sve je nekako počelo s odlaskom kolonije igrača u TSV Weilimdorf koji su u sezoni 2018./2019. godine postali prvaci Njemačke.

Za Weilimdorf su tu sezonu igrala tri Mostarca. Radi se o Franji Deliću, Emrahu Sariću te Ivanu Knezoviću. Sve je pak kao trener-igrač predvodio Tomislav Bevanda. Bevanda i Knezović više nisu u tom klubu, ali zato je prvaka ove sezone pojačao Gruđanin Ante Ćorluka koji je stigao iz Splita.

Ove godine još jedan njemački klub u svoje redove doveo je brojne Hercegovce. Radi se o Stuttgarter FC, ekipi koju s klupe predvodi dobro poznato trenersko ime, Mostarac Goran Melher. On će društvo najboljih pokušati izboriti s Vedranom Marićem i Ivanom Knezovićem.

Put prema Italiji otvorio je ove sezone najbolji hercegovački futsaler Josip Suton. Dugogodišnji kapetan reprezentacije Hrvatske Josip Suton, Vrgorac je zamijenio Meta Catanijom.

Nedugo nakon njega, ponudu iz Italije dobio je i njegov mlađi brat Luka Suton. On je potpis na ugovor stavio s talijanskom Mantovom, a na "Čizmu" su s njim krenula i dva Širokobriježanina Blago Gašpar i Mirko Hrkać.

I dok će u Italiji to bito malo teži posao, Hercegovci dominiraju Njemačkim futsalom koji je tek u razvoju. 

Hercegovačkoj koloniji u Italiji i Njemačkoj želimo svu sreću, osvajanje titule prvaka u svojim prvenstvima, ali jednoga dana i povratak ondje gdje pripadaju - u hercegovačke futsal klubove.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.