MOSTAR Ovo su filmovi koje ćete moći gledati pod otvorenim nebom

Koncentriši se baba
Screenshot

Izbor programa 26. Sarajevo Film Festivala bit će prikazan i u Mostaru, a na potpuno novoj lokaciji – na platou novog, moderno uređenog tržnog centra 'Plaza' na Bišću Polju, filmovi će se prikazivati od 14. do 19. kolovoza s početkom u 21 sat.

Film čijom će svjetskom premijerom biti otvoren ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival – 'Koncentriši se, baba', novi film Pjera Žalice, u Mostaru će biti prikazan u dva termina, 14. i 15. kolovoza, a projekciji 15. kolovoza prisustvovat će i dio filmske ekipe. Nakon filmova 'Gori vatra' (2003.) i 'Kod amidže Idriza' (2004.), 'Koncentriši se, baba' je Žalicin treći igrani film. Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Novi film uglednog srbijanskog redatelja Srdana Golubovića 'Otac', nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i na FEST-u u Beogradu, u Mostar dolazi 16. kolovoza. Priču o čovjeku kojem oduzimaju djecu zbog njegovog siromaštva, poniženom gubitniku koji iz prosvjeda i očaja pješači sa juga Srbije do Beograda, utjelovila je impresivna glumačka ekipa sa Goranom Bogdanom i Borisom Isakovićem u naslovnim ulogama.

Film 'Provincijalni Winsconsin' (Small Town Wisconsin) američkog redatelja Nielsa Muellera na programu je 17. kolovoza. U drami koju Mueller smješta u rodni Wisconsin, upoznajemo Waynea Stobierskog, najazabavnijeg stanovnika varošice Rhinelander (7798 stanovnika). Najdraži Wayneov partner u provodu je njegov devetogodišnji sin Tyler. Kada izgubi starateljstvo nad dječakom, suočen sa činjenicom da će njegov najbolji prijatelj uskoro otputovati, Wayne planira specijalan vikend za svoga sina. Film na 26. Sarajevo Film Festivalu bilježi svjetsku premijeru.

Naredne večeri, 18. kolovoza, publika u Mostaru imat će priliku pogledati novi film proslavljenog talijanskog redatelja Mattea Garronea. Nakon 2018. kada je publika Sarajevo Film Festivala uživala u filmu 'Dogman', Garrone se na Sarajevo Film Festival vraća sa filmskom adaptacijom čuvene bajke Carla Collodija 'Pinocchio'. Garroneov Pinocchio kreće se u svijetu koji je istovremeno stvaran i nestvaran, seoski, bezvremen, pa ipak očigledno smještenu u Italiju bogatu plodnom zemljom, morem i farmama. Pinocchio je, prije nego je pandemija covid-19 poremetila kompletan život na planeti, bio jedan od najiščekivanijih filmova 2020. godine.

Posljednje mostarske večeri, 19. kolovoza, na veliko platno na Bišće Polju stiže film 'Noćna smjena' (Night Shift) francuske redateljice Anne Fontaine. Film prati troje policajaca, Virginiu, Erika i Aristeda, koji se svakodnevno susreću sa nasiljem na ulicama i u tuđim domovima. Jedne noći dodjeljuju im neobičan zadatak: da jednog migranta, zbog nepoznatih razloga, odvezu na aerodrom. Tijekom vožnje Virginie saznaje da će muškarac, u slučaja povratka u domovinu, biti osuđen na smrt. Suočena s nepodnošljivom dilemom, ona počinje preispitivati dodijeljeni zadatak. Trojka ima samo jednu noć da odluče o muškarčevoj sudbini.

Ulaznice za projekcije u Mostaru kupuju se online putem web stranice Sarajevo Film Festivala sff.ba i na prodajnim mjestima: Box office lokacije - McDonald's, Kardinala Stepinca bb, Mostar i McDonald's Drive, Bišće Polje bb, Mostar. Radno vrijeme box officea od 12-19 kolovoza: McDonald's od 11 – 18 sati i McDonald's Drive od 19 – 21:30 sati. Cijene ulaznica su 5 KM.