MARINA RADOŠ Nemoguće je promijeniti izrode Kikaševe

Marina Radoš
Ilustracija/Facebook

Na tradicionalnoj pokladnoj svečanosti u Imotskom spaljena je figura istospolnog para koji u rukama drži udomljeno dijete, a par imao petokraku na čelu. Povodom toga, posjednjih dana oglasili su se brojne medijske ličnosti.

Svoj pogled na cijelu situaciju, na društvenim mrežama iznijela je i spisateljica Marina Radoš: "Nisam nikad čula gej osobu da psuje krv Isusovu recimo, kosti ili mater Božju... Jel i vama to čudno? Čula jesam, al evo ne mogu se sjetit u kojem točno gradu najviše", ističe Marina koja je na svojoj Facebook stranici dodala:

"Žao mi je svih gej osoba iz Imotske krajine, ali, ali, ali... Biti prognan i spaljen u Imotskoj krajini gotovo ti garantira životni uspjeh. Torbu na ramena i u bijeli svijet. Pa kad se vratiš i vidiš izrode Kikaševe kako sjede na istom mjestu, u istoj bijedi, istoj lažnoj bogobojaznosti i mržnji prema drugačijem i boljem reći: "Gubite se, izrodi Kikaševi i crknite. Crknite kad me ne priznašte".

Kao i u kultnoj Raosovoj priči, od tamo su ionako morali otići svi koji su išta vrijedili. U selu ostadoše samo oni koji ne priznaše Matana gospodarom, jer je takvo sto bilo skandalozno. Nevjerojatno. Protiv svih običaja i zakona boga i naroda.

Hoću reći, nemoguće je promijeniti izrode Kikaševe. Umrijeti će u bijedi i plitkosti uma svog, crknut će, al neće prihvatiti boljeg ili drugačijeg. Čak i kada on nije gej, nego samo malo pametniji, sposobniji, drugačiji. Gradimo bolji svijet za one koji od takvih izroda bježe s torbom na ramenu. Lakše je i smislenije.

Imotska krajina puna je velikana, da. Velikana koji su morali otići od manitaša koji psuju sve dijelove tijela boga u čije ime progone. Meni je to ok. Ne bih se petljala u njihove unutarnje organizacije karnevala. Poslat ce nam ionako svoje najbolje sinove i kćeri, s korpom".