FOTO  KREATIVNA DIZAJNERICA IZ ČITLUKA Trebate biti posebni kako biste bili zamijećeni

Petit Fil
hercegovina.info

Modni brend Petit Fil 2018. godine pokrenula je kreativna Čitlučanka Mateja Filipović, a ono što njene kreacije razlikuje od drugih je unikatnost modela koje dizajnira. Svoju ljubav prema modi pretvorila je u posao, a samo ime brenda je nastalo iz francuskog jezika što u prijevodu znači “mali konac” te ujedno skraćenica prezimena kreatorice.

Brend je postao prepoznatljiv po interesantnim kreacijama Mateje koje su veselih i živopisnih boja, te reflektiraju razigrani karakter mlade kreatorice.  Za hercegovina.info je ispričala kako je njen modni put započeo nakon što je završila Tečaj krojenja Jadranka Čapljina nakon čega je shvatila da je to ono što ju zanima i čime se želi baviti.

Sve kreacije smišlja sama, od dizajna, krojenja pa sve do šivanja, a sva prodaja odvija se preko službenih Instagram i Facebook profila. 

 „Jadranka je žena s kojom surađujem i koja mi pomaže, te kod koje svaki tjedan provedem po par sati radeći, jer kod šivanja uvijek ima nešto novo za naučiti“, kaže Mateja.

Ona je nedavno boravila u Londonu gdje je tražila inspiraciju za novu kolekciju, a prije toga dva mjeseca je provela u Miamiju, gdje je snimala prvi video za Petit Fil stranicu.

„Tamo smo radili s Emanuelom Premateom , koji je prošle godine radio kao jedan od glavnih snimatelja za European Basketball Tour. Moj posjet Londonu prekinut je trenutnom situacijom s koronavirusom, no to me ne obeshrabruje nego u svemu nastojim pronaći neku pouku“, kaže ova pozitivna Čitlučanka.

Možete li ispričati kako je nastao vaš brend Petit Fil?

Moj brend Petit Fil, nastao je iz ljubavi prema modi, moja baka bi rekla da sam oduvijek voljela „krpice“. Došla sam na ideju kako bi bilo da sama sašijem neki komad odjeće, te sam na tečaj šivanja krenula zajedno sa svojom rodicom. Ljubav prema šivanju se stvorila od prvog sata tečaja, tolika ljubav da sam samo čekala da ponovno upalim mašinu. Inače se u mojoj obitelji baka bavila šivanjem kao i brat moga djeda, tako da smo svi nekako oduvijek modno osviješteni.

Vaša prva kolekcija je bila jako popularna, što možemo za predstojeću proljetnu i ljetnu sezonu?

Kada smo radili prvu kolekciju sve prijateljice su bile voljne pomoći, te su nosile moje kreacije i na tome sam im beskrajno zahvalna. Snimanje i fotografiranje za prvu kolekciju smo radili s Mateom Ivanković koja je posao odradila s najvećom profesionalnošću.

Kolekcija se rasprodala u kratkom vremenu, a neke modele sam morala ponavljati više puta. Vrijeme potrebno za izradu haljine ovisi od modela do modela. Šivanje je posao koji traži puno vremena, strpljenja, ali i ljubavi.

Za ljeto pripremamo novu kolekciju, bit će to ljetne stvari s daškom londonskog glamura, ali to je sve što vam mogu otkriti. Kada kažem pripremamo mislim na mene i moju učiteljicu Jadranku.

U budućnosti planiram upisati dizajn jer je to profesija u kojoj se pronalazim. U pripremi je nova ljetna kolekcija koja će svjetlo dana ugledati uskoro, no sve će to biti objavljeno na službenim profilima.  

Koje sve odjevne predmete dizajnirate, odakle crpite inspiraciju?

Modeli su unikatni i rijetko se ponavljaju, te svaki model je poseban na svoj način.

Često me pitaju kako smišljam kreacije. Iskreno, ne znam odgovoriti. Jednostavno uzmem škare i bacim se na posao. Nekad zamislim jednu stvar, a na kraju to ispadne nešto potpuno drugačije. Katkad teško stižem sve i ostajem šivati do dugo u noć.

Od kojih materijala izrađujete odjeću i koliko treba da napravite jednu haljinu?

Materijale biram pomno te se trudim da budu što kvalitetniji. Prije svega najvažnija je kvaliteta i udobnost. Također materijal ovisi od modela i trudim se što više koristiti pamučne materijale. Prva zimska kolekcija bila je od materijala koji sadrže vunu, što je i prigodno za to doba godine.

Tko su vaši kupci, je li vam naručuju iz drugih mjesta, regije?  Radite li po želji kupca, ako hoće nešto da sašijete po njihovoj ideji?

Moji kupci su većinom iz Bosne i Hercegovine no iz Hrvatske također dobivam dosta narudžbi. Moj koncept bio je da prodajem univerzalne modele po svojoj zamisli i većinom tako radim, ali moram priznati da sam par puta šivala po narudžbi u nekim posebnim situacijama.

Iskreno, više volim kad sama radim kreaciju jer ne volim nametanje pravila u životu. Zabavnije je kada ne slijedimo pravila, barem ja tako mislim.

Koji su vam modeli najprodavaniji, od koliko vam variraju cijene?

Najprodavaniji su ljetni modeli odjeće. U proljeće ljudi krenu više naručivati, a cijena ovisi od modela te naravno o metraži utrošenog materijala.

Je li lakše biti samozaposlen ili raditi za nekoga?

U ovaj posao potrebno je stalno ulagati jer je danas tržište veliko i trebate biti posebni kako biste bili zamijećeni. Po struci sam inženjer sam cestovnog prometa, ali ne radim u struci i ne žalim za time jer me šivanje čini sretnom i uživam u tome i od toga mogu živjeti. Smatram da svi trebamo raditi ono što volimo, jer kada radimo ono što volimo to je prava sreća.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.