Zlatna Mostarka Maja Lasić osvojila nagradu u Americi

maja lasić

...sveučilišnu profesoricu, glumicu i filmsku producenticu. Maja se nedavno vratila iz Amerike, točnije Houstona s nagradom u rukama za igrani film „Mrtve ribe", Kristijana Milića, a u ožujku je obranila doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Napominjemo da je Maja i predstavnica BiH u europskoj krovnoj filmskoj instituciji „Eurimages" i upravo se sprema na sljedeći meeting u Montreal, Kanadu.

U pauzi između njenih čestih putovanja uspjeli smo dogovoriti ovaj razgovor.

Majo kako je bilo u Houstonu, ili mostarski rečeno „Šta ima u Houstonu?"

Maja: (smijeh) U Houstonu nema čega nema, ako ćemo „mostarski". (smijeh) Drago mi je i ponosna sam što je naš film prepoznat i vrednovan, eto baš u Americi gdje smo osvojili GOLDEN REMI i to na najstarijem neovisnom filmskom festivalu u svijetu, WorldFest Houston u konkurenciji od 4500 filmova iz 74 zemlje.

Film „Mrtve ribe" prozivan je zbog slabe gledanosti domaće publike, a u Americi osvaja nagradu, što na to reći?

Maja: Slaba gledanost generalni je problem na našim prostorima i ne odnosi se samo na „Mrtve ribe", a to što je nagrađen u Americi, a kod nas nije, tipičan je nonsens i već smo naviknuti na slične pojave u ovom našem okruženju. Film „Mrtve ribe" posebna je poetika i bez uvrede, nije za širu publiku.

GOLDEN REMI ili ZLATNI REMI o kakvoj nagradi se zapravo radi?

Maja: Ova nagrada odnosi se prvenstveno na autora što potvrđuje meni i mnogima već znano da je Kristijan Milić vrsni redatelj, veliki autoritet u filmskom svijetu po svojoj erudiciji i karizmi, a uz sve to beskrajno jednostavan što ga i čini tako posebnim.

Maja je i umjetnička direktorica Mostar film festivala, manifestacije koju je pokrenuo i vodi njen stariji brat, glumac Slaven Knezović, pa kako teku pripreme za naredni Festival, Majo?

Maja: Na žalost ili na sreću od ove godine reducirala sam festivalski angažman, jer kao što ste spomenuli nedavno sam doktorirala i želim se posvetiti znanstvenom radu, jer doktorat je licenca za znanost kojoj se mislim intenzivno posvetiti.

Od koga ste u životu najviše naučili i koji je bio presudni trenutak da se okrenete filmu, kazalištu, umjetnosti, pa i znanosti?

Maja: Odrasla sam u obitelji u kojoj se njegovala ljubav prema čitanju, učenju, kazalištu, književnosti, filmu, ali i matematici. (smijeh) Dakle, moji roditelji i stariji brat Slaven su „kliconoše", oni su me „inficirali". (smijeh)