Zašto smo ljubomorni?

Sociološko istraživanje ljubomore


Istraživanje ljubomore zahtijeva proučavanje uloge što je ljubomora ima u društvu i odnosima njegovih pripadnika. U svom je prilogu pod naslovom: 'Kulturne determinante 'ljubomore' Ralph B. Hupka napisao da niti jedno društvo, kako u prošlosti tako i danas, ne može izbjeći osjećaj ugroženosti u slučaju ljubomore. Pojedini društveni modeli samo mijenjaju situacije u kojima nastupaOpens internal link in current window ljubomora. Isti autor nastavlja: osjećaji i osjećajna reagiranja, kao i sve ostale ljudske reakcije, postali su dio socijalne sredine. Prije nego što se probudi ljubomora moramo naučiti vrijednost Opens internal link in current windowromantičnih odnosa, motiva odgovornih za ljubomoru, ciljeve ljubomore, događaje koji je izazovu i njihovu izazovnost.

 

Je li istina da naučimo biti ljubomorni?


I O'Neill objašnjava da je ljubomora naučena vrsta odgovora, koju određuje stav pojedine vrste kulture. Ako je u nekim kulturama ljubomora vrlo rijetka, recimo kod Eskima, u indijskom plemenu Toda gotovo je ni nema, dok je drugdje sveopća pojava, možemo reći da ljubomora nije urođen način ponašanja.

Ljubomora je povezana sa spolnim navikama


U nastavku su kao zanimljivost opisana razna pravila "osjećanja" za ljubomoru i uvriježene spolne navike, odnosno one koje su vrijedile u različitim kulturnim okolnostima. Naime, kao što kažu Lutz i White, ljubomora je tijesno povezana sa spolnim navikama određene kulturne skupine, a kako većina tih izvještaja ne govori o osjećajima, odnosno izričito ljubomori, gotovo je nemoguće ustanoviti kada je riječ o rješavanju ljubomorne situacije, a kada o uvažavanju navika određenog područja.

 

Shvaćanje ljubomore ovdje i drugdje


- Za Shone iz Zimbabvea ljubomora spriječava smrt djece.

- Indijsko pleme Toda: Oženjena osoba može imati ljubavnika, što neće izazvati ljubomoru. Ali će zato tešku ljubomoru izazvati razmjena žena s nekim tko nije iz njihova plemena.

- Među Španjolcima iz Andaluzije muškarčeva ljubomora u očima njegove zajednice uzdiže njegovu čast (Pitt-Rivers).

- U plemenu Yanomana mužu je važnije da se kod ženinog ljubavnika iskupi darovima i uslužnošću, nego što vodi brigu zbog ženine nevjere (Harris).

- U afričkom plemenu Bakongo vrijedi pravilo da muškarac mužu mora platiti "najamninu" za upotrebu njegova vlasništva - njegove žene. Ako ne može platiti, "korištenje" mora odraditi u muževu polju. Visina "najamnine" ovisi o dužini trajanja odnosa, kao i o ženinoj vrijednosti, koju određuje muž (Weeks).

- Plemena Plateau, u Zimbabveu, uvjerena su da je smrt djeteta ili majke tijekom poroda znak preljuba. Dok tijekom porođaja majka umire pitaju je za ime ljubavnika, koji je jednako tako kriv (Gouldsbury-Sheane).

- Pripadnici afričkog plemena Yao vjeruju da muževa nevjera prije ili tijekom trudnoće može prouzročiti povrede majke ili djeteta (White-Mullen).

- U plemenu Ammassalik na Grenlandu dva se para - ako su oba za, mogu dogovoriti o zamjeni partnera. Kod te zamjene vrlo je važan obred "odnošenja svjetla." Naime, muž će uvijek onom drugom dozvoliti spolne odnose s njegovom ženom, jedino što prije toga iz prebivališta mora odnijeti upaljenu svjetiljku (Mead, Mirsky).


Iz opisanih se primjera, osim različite uloge što je ljubomora ima u nekom društvu (na primjer očuvanje djetetova života, čast muškarca čast...) može vidjeti i različit odnos prema monogamnim i poligamnim spolnim odnosima. Tako je ljubomora snažnija u društvu temeljenom na monogamnom obliku Opens internal link in current windowbraka. K. Davis ide još korak dalje i kaže kako društvo čak potiče pojedince da na partnerovu nevjeru reagiraju ljubomorom, ljutnjom i kažnjavanjem, jer na taj način želi održati institut bračne veze.

preneseno sa: www.intimatemedicine.com.hr