Zašto Nijemci žene strankinje?

Previše uvjeta, a premalo seksa. Zbog toga ih je 25.000 oženjeno Azijatkinjama i ženama iz Istočne Europe
Thomas je star 28 godina, inženjer je sa skromnim, ali stalnim prihodom i dvije godine oženjen Poljakinjom Mazurkom.

Rolf ima 56 godina, trgovački je putnik i osam godina u braku sa 21 godinu mlađom Ukrajinkom Natalijom, s kojom ima troje djece.

Automehaničar Daniel navršio je 37 godina i oženjen je sedam godina starijom Tajlanđankom Jupin, s kojom ima četverogodišnju kćer.

Thomas, Rolf i Danijel pripadaju vojsci od 25.000 Nijemaca oženjenih strankinjama. Prema službenim statističkim podacima, 1989. bilo je nešto manje međunarodnih brakova, svega 16.000, ali su padom željezne zavjese žene iz istočnih zemalja očito postale dostupnije na njemačkoj burzi udavača. Najbolje kotiraju Poljakinje, na drugom su mjestu Tajlanđanke, a na trećem Ukrajinke. Ali ono što čini dramatičnu razliku između današnjeg doba i vremena pada Berlinskog zida, tvrdi dnevnik Sueddeutsche Zeitung, nije povećan broj sklopljenih brakova sa strankinjama, nego promjena njihova imidža: one se više ne doživljavaju kao izlaz u nuždi Nijemaca koji bi se radije ženili domaćom curom, ali je nisu uspjeli naći, pa ih je tako naivne, kakvi već jesu, zgrabila neka lukava Ruskinja gladna Zapada. Sve je manje i onih koji misle da se tajlandske mlade nalaze samo preko kataloga ili ih njemački momci pokupe na nekom od svojih seksi izleta u Pataju.

Razlog za ženidbu sa strankinjama Nijemci danas vide u Njemicama: one su 'teške, zahtjevne, egocentrične, svadljive, komplicirane, šlampave i nisu šarmantne'. Previše uvjeta, a premalo seksa. Takvu sliku potvrđuje istraživanje sociologa berlinskog Otvorenog sveučilišta Davida Glowskog, koje kaže da su Njemice danas emancipirane i da im je karijera iznimno važna, za razliku od Nijemaca kojima je draža tradicionalna podjela uloga: žena može biti i ljepša i pametnija od njega, sve dok nije samostalna i nezavisna.

Njemice nikada ne kažu što misle, kaže Thomas koji svoju Poljakinju doživljava kao sigurnu luku nakon 'beskonačnih diskusija s njemačkim djevojkama, koje ne pokazuju ljubav i nježnost'. Prva Rolfova supruga s kojom ima dvoje djece bila je 'previše mrzovoljna, nemarno odjevena i suviše zahtjevna, mislila je samo na karijeru i nije ju bilo briga za obitelj'. 'Njemačke žene više ne trebaju muža kojeg će štititi, podupirati i o njemu se brinuti', kaže Rolf. Danielu pri izboru supruge nisu bile važne godine i ljepota, nego netko kome novac nije uvijek na prvom mjestu, a hoće skuhati, održavati kuću, nježan je i uz koga se osjeća sigurno.

Nijemci dobivaju praktičnu partnericu

Istraživanje berlinskog sociologa Glowskog pokazuje da su Nijemci oženjeni Azijatkinjama ili Istočnoeuropljankama u prosjeku stariji od trideset godina, 40 posto ih je već bilo u braku, imaju sigurna, iako ne visoka primanja, preferiraju žene iz siromašnijih zemalja, a poželjne su im atraktivne, do osam godina mlađe partnerice. Mnogi ih nalaze na internetskoj burzi Interfriendship.de, specijaliziranoj za kontakte sa ženama iz Istočne Europe. Olga, 32 godine stara, dvoje djece. Svetlana, 39 godina, jedno dijete... Friška frizura, decentni make-up, traže muškarca, preferiraju Nijemca. Sa 15.000 Ruskinja u ponudi, Interfriendship.de se reklamira kao najveća burza partnera u Europi, na koje se registriralo 100.000 Nijemaca, od kojih 10.000 redovito klika, da pogleda Olgu, Svetlanu ili Danu. I nađe suprugu.

A one bi im na tome trebale biti zahvalne, jer muškarce iz sredina iz kojih dolaze, bije glas da su nasilni, ne brinu o obitelji, nema ih kod kuće, a kada ih ima, izležavaju se ispred TV uz potok pića, grubijani su, imaju priležnice što se smatra normalnim, a ako ženi to ne odgovara, može kupiti prnje i seliti iz braka. Žene su im, kaže stereotip, naučene same se probijati kroz život, a u inozemstvu traže partnera koji će prema njima biti pristojan i pažljiv, ne mora biti ni lijep, ni bogat, važno je da ih primjećuje u kući i da se osjećaju zaštićene. Zauzvrat Nijemci dobivaju praktičnu partnericu, dobru domaćicu koja ga vodi kroz svakodnevicu, uvijek je uz njega, čistačica je u pekarnici, ako treba poduprijeti kućni budžet, a još je i sretna što ju je spasio od bijede. Usto, fakultetski obrazovanim Istočnoeuropljankama ne smeta udati se za nekoga bez diplome i spremne su raditi posao koji ne odgovara njihovom stupnju školovanja. Nijemcima to jako imponira, jer je u njihovoj domovini teško zamisliti liječnicu udanu za medicinskog tehničara, koja će još kod kuće kuhati, peglati i plaćati račune.

Kao jedan od razloga privlačnosti strankinja, socijalni psiholog Rolf Pohl sa Sveučilištu u Hannoveru, navodi činjenicu da su muškarci u svojoj seksualnosti 'ranjivi i ovisni' te žensku seksualnost doživljavaju kao moguću prijetnju svojoj potenciji. Stoga pretpostavlja da se osjećaju sigurnije u seksualnim odnosima sa ženama iz Azije i Istočne Europe, jer su manje komplicirani i podređeniji željama muškaraca, od onih s emancipiranim partnericama.
Nijemci se osjećaju sigurnije u seksualnim odnosima sa strankinjama jer su manje komplicirane i podređenije željama muškaraca
Na kraju svega, Nijemci ipak traže račun. 'Znate li koliko sve to košta?' pita jedan čitatelj Sueddeutsche Zeitunga te nabraja financijske troškove: međunarodni brak znači investirati u vozačku dozvolu partnerice, tečaj jezika, prevoditelje za službene dokumente, advokate, avionske karte, telefonske razgovore, selidbu, carinske troškove, nostrificiranje diplome, kojekakve potvrde, uzdržavanje žene dok ne nađe posao... A kad se sve zbroji, trošak dosegne cijenu srednje klase automobila.

Njemicama draži Nijemci

A što traže Njemice? Prije svega Nijemce, jer prema službenim statistikama, od 1991. do 2009. znatno ih se manje udavalo za strance od svojih sunarodnjaka, a kada to i čine, izbor uglavnom pada na Amerikance, ponašanjem i odnosom prema partnerici slične Nijemcima. Agencije koje bi im tražile odgovarajuće partnere iz inozemstva brzo bi propale, jer za to nema posebnog interesa, pa je za nekih 600 brakova sklopljenih 2004. s Hrvatima očito bio dovoljan šarm hrvatskih muškaraca. Nije mnogo na 225.300 hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj (podaci Njemačkog statističkog ureda iz Wiesbadena za 2007. godinu), ali dovoljno da u nas kažu kako Njemice 'otimaju naše fine momke'.

No u svemu postoji i druga strana: posljednjih se godina razvodi sve manje njemačko-njemačkih parova, a sve više Nijemaca traži razvod od 'inozemnih' supruga. Je li glavni krivac sraz različitih kultura? Prema iskustvu pravnice Svenje Gerhard, brak se počinje tresti kada supruge u novoj domovini postanu samosvjesnije i dobiju krila, pa počnu razmišljati kakvu vezu doista žele i što doista očekuju od života, kaže Svenja Gerhard u Sueddeutsche Zeitungu. A kada do toga dođe, Nijemci se opet moraju vratiti na početak priče. I strankinje gube muževe, kada se počnu ponašati - kao Njemice.

izvor: tportal.hr